Ana Grgić, chef de cuisine hotela Esplanade Zagreb

 

Mlada i simpatična Ana Grgić (32) već je gotovo godinu dana šefica kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela Esplanade. Prije toga, Ana je tri godine radila na funkciji zamjenice šefa kuhinje i usko surađivala s tadašnjim šefom, Jeffreyem J. Vellom te je zbog svog visokog nivoa znanja, ambicija, profesionalizma i kulinarskih vještina s lakoćom preuzela vođenje kuhinje obaju restorana, luksuznog Zinfandel’sa i šarmantnog Le Bistroa, te Esplanade cateringa. Ana je tako nastavila slijediti Esplanadinu tradiciju vrhunske gastronomije, ali svojim odabirom i kombinacijom okusa u kreiranju jelovnika svakodnevno unosi dio sebe i tako daje svoj potpis jelima.

_MG_2072

 Počeci kuhanja

Još kao djevojčica motajući po maminoj kuhinji, Ana se igrala s posuđem i pomalo eksperimentirala s namirnicama. Već je tada otkrila da svoj umjetnički duh i perfekcionizam može idealno spojiti u kuhanju i pripremi jela, pa je tako nakon završene osnovne škole, Ugostiteljska škola bila logičan izbor. Po završetku školovanja Ana je položila 5. stupanj majstorskog ispita te je dobila najvišu titulu majstor kuhar. Svjesna svojih mogućnosti i vođena visokim ambicijama, Ana se sama javila tadašnjem šefu kuhinje, Ivici Štrumlu te je 1999. godine prihvatila volontiranje u kuhinji prestižnog hotela Esplanade. Ana je godinama upijala znanja i vještine iskusnih kulinarskih majstora i brzo napredovala. 2004. godine s dolaskom branda Regent Ana je započela suradnju s novim belgijskim šefom, Marcom Fontenelleom te preuzela funkciju voditelja smjene. Njen talent prepoznao je i nagrađivani vrhunski šef, Jeffrey James Vella, koji joj je pružio veliku podršku te ju postavio na mjesto svoje zamjenice.

Usavršavanje kod vrhunskih majstora kuhinje

Ambicija i želja za učenjem odvele su Anu na adrese najprestižnijih svjetskih restorana s dvije Michelin zvjezdice, gdje je neko vrijeme usavršavala svoje kulinarske vještine kod poznatih chefova, Yvesa Mattagnea, u restoranu Sea Grill u Bruxellesu te kod Christiana Lohsea u poznatom berlinskom Fisher’s Fritzu. Svoje znanje razvijala je i na kulinarskoj akademiji Rezidor Hotel Group.

_MG_1167

Gastronomski susret sa svjetski poznatim osobama

Ana je tijekom svoje karijere u Esplanadi pripremala jela za brojne državne dužnosnike poput talijanskog predsjednika Napolitana, austrijskog predsjednika Fischera te za poznate kraljevske obitelji poput princa Alberta od Monaca, princeze Anne, a na nepreglednoj listi slavnih nalaze se i sportske legende David Beckham, Cristiano Ronaldo te osobe iz svijeta šoubiznisa poput Shakire, Sade, Stinga, Jose Carrerasa, Boba Geldofa, Bono Voxa i drugih.

Na prestižnoj poziciji šefice kuhinje Esplanade

Prihvativši poziciju glavne šefice kuhinje hotela Esplanade, Ana je postala prva ženska osoba u toj ulozi od kada je hotel otvoren, od davne 1925. Ova visoka i važna funkcija donijela je Ani golemu odgovornost, ali i mogućnost da pokaže svu svoju kreativnost i domišljatost u pripremi jela. Gotovo svakodnevno Ana osmišlja nove promotivne menije sa sezonskim namirnicama, personalizira jelovnike za klijente i mladence prema njihovim željama i idejama, a svake sezone pomno kreira a la carte jelovnike, koji su poseban izazov, jer potrebno je zadržati osebujan stil,  koristiti domaće i trenutno dostupne svježe namirnice, a onda iz toga stvoriti nešto što će gostima pružiti poseban doživljaj okusa i mirisa.

Stil pripreme jela

Anin stil pripreme jela može se okarakterizirati kao kombinacija mediteranskih i kontinentalnih klasičnih  jela pripremanih na moderan način. No, Ana povremeno eksperimentira s molekularnom kuhinjom te nerijetko stvara neobične kombinacije okusa ugodne za oko i nepce.

Ana svakodnevno prati svjetske gastronomske trendove te ih nastoji ukomponirati u svoje kreacije. Veliku pozornost polaže kombinaciji vrhunskih sastojaka, ali i prezentaciji jela na tanjuru, kako bi svako jelo pred gostom predstavljalo jedinstveno umjetničko djelo.

_MG_2029

Podrška u kuhinji

Ana ima izvrsnu, složnu i sposobnu ekipu, sastavljenu od uglavnom muških kuhara, koji je svakodnevno prate i podržavaju. U velikoj hotelskoj kuhinji s mnogo outleta (misleći pritom na bar, terasu, restorane, bankete i sobno posluživanje) potrebna je precizna organizacija posla, ali i koncntracija te opuštenost kako bi sve bilo posluženo na vrijeme, ukusno i toplo.

Kulinarska budućnost

Ana posebnu ljubav gaji prema hotelu Esplanade te svoju budućnost trenutno vidi upravo u ovom hotelu, koji je poseban po mnogočemu, ali ponajprije po vrhunskoj gastronomiji koju pomno gradi desetljećima. Zahtjevni gosti koji putuju i odsjedaju u brojnim vrhunskim hotelima diljem svijeta svakodnevno prenose zahvalu mladoj šefici kuhinje na izvrsno pripremljenom jelu, ali i cjelokupnom doživljaju koje im je ono pružilo.

Tekst i fotografije: hotel Esplanade Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.