Chef Mario Mihelj “popravlja” sendviče sa majonezom

 Amerikanci se ponose s čak 60 vrsta nacionalnih sendviča koje su patentirali, Britanci imaju posebno udruženje za zaštitu sendviča i osmislili su prvi pakirani sendvič koji se može kupiti u trgovini, Francuzi varaju omiljenu Croque Madam s burgerima…

Hrvati? Mi možda nemamo nacionalni sendvič, ali svima nam je jedno zajedničko. Bez obzira uživamo li više u pecivu sa sjemenkama u kombinaciji s kozjim sirom,  rikulom i pršutom ili nam je vrhunac okusa u kombinaciji zimske salame i paprike, svaki sendvič popravljamo  – Zvijezda majonezom. Ljubav Hrvata prema majonezi potvrđuje i istraživanje Ipsos Pulsa prema kojem trećina Hrvata sendvič ne može zamisliti bez majoneze.

Prema istraživanju, majoneza je u sendviču obavezni dodatak baš svaki ili gotovo svaki put za 33,4% ispitanika, dok je 48% ispitanika u sendvič dodaje povremeno.

„Servis za sendviče“

Podjednako je vole i žene (52,3%) i muškarci (47,7%), a osim što sendviču daje sočnost i okus koji je nedostajao, majoneza se najčešće jede kao dodatak salati.  Istraživanje pokazuje da najviše ljubitelja majoneze živi u Zagrebu i okolici (29,5% ispitanika), dok se Osječani hvale kako majonezu najviše vole jesti za doručak. Izrađena od svježih jaja, Zvijezdina je majoneza predstavljena 1959. godine i otad se Hrvati slažu u jednom – da je sendvič bez veze kad u njemu nema Zvijezda majoneze.

Za razliku od Zvijezdine majoneze, koja se i danas izrađuje po tradicionalnoj recepturi, od svježih žumanjaka i bez konzervansa, sendvič odavno više nije jednostavno jelo kojem se okrećemo kad smo iscrpili svu inspiraciju i želimo pojesti nešto s nogu već uz pravilan izbor namirnica postaje prava gastro senzacija, nutritivno bogat obrok, odličan izbor za gablec, jelo koje možete pripremiti za svoj gušt ili za druženje s prijateljima i obitelj.

Kako pravilno kombinirati namirnice zaljubljenike u dobre zalogaje podučio je chef Mario Mihelj iz zagrebačkog restorana El Toro u Zvijezdinom  „Servisu za sendviče”.

Četiri autorska sendviča chef Mihelj popravio je s dodatkom  Zvijezdine delikates majoneze, a u tome su mu pomogli Doris Pinčić Rogoznica, Nevena Rendeli, Ana Begić Tahiri te gastro blogeri Darko Kontin i Saša Vukić.

O okusima se raspravlja

Kremaste, guste i bogate teksture, Zvijezda delikates majoneza napravljena je od svježih žumanjaka i suncokretova ulja te bez konzervansa, a odlična je sama jednako kao i uz dodatak čilija ili wasabija, prema preporuci chefa Mihelja.

 

PR: Komunikacijski laboratorij

Fotografija: Domagoj Kunić