CHEF ZORAN ČOBANOV (KEMPINSKI HOTEL ADRIATIC )

chef Zoran 2

Energičan, kreativan, uporan, ponekad arogantan. Tim se riječima opisuje Zoran Čobanov, chef u istarskom Kempinski Hotelu Adriatic nedaleko Umaga. Ovaj rođeni Šibenčanin u Istru se doselio prije 15 godina. Učio je i kuhao rame uz rame s onima čiju je neupitnu kvalitetu okrunio i Michellin svojim poznatim zvjezdicama. Tako je prošle zime proveo mjesec dana u nagrađivanom restoranu Lorenz (2 Michellin zvjezdice) legendarnog berlinskog hotela Adlon Kempinski u kojemu odsjedaju i objeduju brojne svjetske zvijezde.

U Istri je tri godine radio u restoranu Zigante u Livadama, te punih osam godina u restoranu hotela San Rocco u Brtonigli. Timu Kempinski Hotela Adriatic pridružuje se prošle jeseni, kada ekskluzivni istarski restoran Kanovu, koji se nalazi u sklopu hotela, dovodi na potpuno nov nivo. Zoranova bi se kuhinja mogla opisati kao neodoljiva fuzija talijanske i općenito mediteranske spize s istarskim štihom. Voli reinterpretirati tradicionalna jela na nov i samo njemu svojstven način. Tako je na primjer nastalo i jelo s potpisom Kempinski Hotela Adriatic, odnosno „istarska nova fritaja“. Korištene su neke nove tehnike kuhanja, kao na primjer „sous vide“, odnosno kuhanje u vakumu na niskoj temperaturi, kako bi se sačuvala izvorna svojstva namirnica.

1. Terina od gusje i pileće jetre s odležanim balzamičnim octom, panirana u lješnjacima  

004

2.  Juha od divljih šparoga obogaćena kremom od skute

003

3.   Nova istarska fritaja 

002

Jelo s potpisom Kempinski Hotela Adriatic. Moderna reinterpretacija tradicionalne fritaje gdje se žutanjak panira u crnilu od sipa, dok se od krumpira i tartufa spravlja krema (u sifonu). Jelo se garnira istarskim pršutom, kavijarom i cvjetnom soli.

4.   Brancin u dvije boje

001

Mali fileti brancina mariniraju se u soku od cikle i soku od špinata, te se lagano peku 15 minuta na 70 °C.

 5.  Talijanska sfogliatella

005

Sfoglitella, odnosno “lisnati kolač”, je tradicionalna talijanska slastica. Kod pripreme se međuslojevi tijesta lagano namažu svinjskom masti, dok se nadjev spravlja od griza, kandiranog voća, skute i cimeta. Desert se garnira kremom od cimeta, svježim jagodama i borovnicama.