Dani korejske kuhinje u Le Bistrou

Uz kulinarske majstore sa Sveučilišta Gyeongju

Povodom 25. godišnjice obilježavanja diplomatskih odnosa između Republike Koreje i Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Koreje u Zagrebu u periodu od 2. – 6. svibnja organizira Korejski tjedan 2017. koji će za visoke uzvanike biti svečano otvoren Festivalom korejske hrane u hotelu Esplanade u utorak, 2. svibnja. Ondje će se uzvanicima predstaviti okusi izvorne korejske kuhinje koje će pripremati kuharski majstori sa Sveučilišta Gyeongju, poznatom po specijalizaciji za turizam i kulinarstvo. Festival se nastavlja radionicom korejske hrane, glasovirskim recitalom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a Korejski tjedan 2017. kulminirat će 6. svibnja u Tvornici kulture nastupima street dancera te natjecanju u K-pop plesu i pjesmi.

Tim povodom u periodu od 2. do 7. svibnja Zagrepčani i gosti hotela moći će u šarmantnom ambijentu Le Bistroa isprobati dio egzotičnih korejskih delicija koje će prema receptima ponajboljih korejskih kuhara pripremati kuharski tim hotela Esplanade predvođen chefom Anom Grgić.

Na danima korejske kuhinje gosti će tako moći kušati kimchi – tradicionalni korejski prilog od ukiseljenog povrća i raznih pikantnih začina poslužen uz slatki čili umak i gurmanske repove crvenih kozica u crnom sezamu, slasni bulgogi s junetinom, gljivama i soja umakom, šareni bibimbap te morski japchae sa staklenim rezancima od batata i plodovima mora.

Korejska kuhinja počiva na filozofiji ‘kvalitetnom hranom do zdravog tijela i pozitivnog duha’, što je vjeruje se i razlog poznate korejske dugovječnosti i snažnih, vedrih osobnosti. Korejska je hrana užitak za sva osjetila, posebno u vizualnom smislu gdje se spajaju pastelne i vedre boje i pretvaraju u prava umjetnička djela.

Prije nekoliko godina korejski chefovi gostovali su u Esplanadinoj kuhinji te su pod vodstvom predsjednice Instituta korejske hrane i vodeće šefice Kraljevske kuhinje u Koreji, Sook-ja YOON Esplanadinu ekipu kuhara podučili posebnim vještinama u pripremi tradicionalnih korejskih receptura. Ova suradnja rezultirala je uvođenjem korejskog jelovnika u ponudu hotela, koji neobičnim mirisima i zanimljivim okusima privlači goste Le Bistroa.

PR: Sanda Sokol, Esplanade Zagreb Hotel