„Doživi okuse“ u Zlatnoj Slavoniji

Vinarstvo na području Požeško-slavonske županije ima dugu i uspješnu tradiciju. Ta činjenica ne iznenađuje, jer je Zlatna Slavonija zbog svog položaja kreirala brojna vrhunska vina, prepoznatljiva u Hrvatskoj i svijetu.

Područje Požege, Kutjeva, Pleternice, Velike, Pakraca i Lipika obiluje legendama i bogatom poviješću koje će vas na zanimljiv način upoznati s iznenađujućim povijesnim činjenicama i odvesti daleko u prošlost.

Požeško-slavonsku županiju vole ljubitelji vina i gastronomije, ali i ljubitelji prirode i outdoor aktivnosti.

Područje Požeško-slavonske županije poznato je po iznimno kvalitetnim vinskim položajima i vrhunskim vinarima i vinarkama koji beskompromisno kreiraju svoju priču pritom poštujući terroir te afirmirajući graševinu kao sortu širokog raspona.

Čips od šarana

Ovo je kraj iz kojeg su u svijetu predstavljene i prihvaćene poznate vinske etikete. Ovdje su podrumi najpoznatijih imena na hrvatskoj vinskoj sceni, a tijekom cijele godine rado su posjećena destinacija. 

Sav raspon i raskoš u stilistici koje im omogućava graševina, vinari Zlatne Slavonije iskoristili su na kvalitetan način kreirajući poznate i cijenjene etikete od pjenušca do predikata.

Zbog mnogobrojnih nagrada, vrhunskih vina, ugleda i osobnosti, oni su važni ambasadori ovog kraja. Treba istaknuti da su među uglednim vinskim profesionalcima prepoznati kao vinari koji na vrhunskim položajima rade vina koja osvajaju najprestižnije svjetske nagrade.

Poznato je da osim turista koji posjećuju vinarije, u ovom području borave i ugledni inozemni vinski stručnjaci kako bi kušajući vina ponajboljih hrvatskih vinara otkrili raspon, posebice graševine te ih potom predstavili na najprestižnijim mjestima u inozemstvu.

Ono što su Burgundija i Bordeaux za Francusku, Kutjevo je za Hrvatsku. Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Kutjevu duga je više od 700 godina, još otkada su cisterciti 1232. izgradili najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe.

Poznata je činjenica da vinogorjem Kutjevo prolazi 45,3 paralela, ista ona koja povezuje glasovite vinske destinacije Piemont, Val du Rhone, Oregon i Bordeaux.

Spoj prirode, prekrasnih vizura i ljepote doživjet ćete šetnjom vinskim cestama. Vinska cesta Vinogorja Požega-Pleternica, Vinska cesta Vinogorja Kutjevo i Vinska cesta Vinogorja Pakrac, tri su vinske ceste zbog kojih vrijedi posjetiti i okusiti vinsku priču.

Enologija i gastronomija neodvojive su i ako su u međusobnom skladu predstavljaju destinaciju na pravi način.

Tačkrle

Promišljeno sljubljivanje hrane i vina koje su karakteristične za ovo područje osiguravaju posjetiteljima poseban gastro doživljaj. Istaknimo specijalitete od smuđa, čips od šarana, i deserte kao što su šmarne i tačkrle koji se nalaze na menijima ovdašnjih restorana kako bi upotpunili doživljaj destinacije .

Uz više od 30 renomiranih vinarija Zlatna Slavonija pravi je raj za enogastronomske izlete u ovaj kraj Hrvatske koji se tek otkriva svojim atributima, a ima ih pozamašan broj.

Pravi vinski znalci znaju da nigdje kao na ovom području graševine nemaju tako širok spektar u stilistici, da se Vinogorje Kutjevo ubraja među najkvalitetnija hrvatska vinogorja i daje vina visoke i najviše kvalitete, a tamo se nalaze i najbolji vinogradarski položaji Mitrovac, Venje, Vetovo, Hrnjevac, Vidim-Kutjevo.

Vinogorja su postala i atraktivna izletišta kojima prolaze biciklističke, planinarske i pješačke staze. A osmišljene i pripremljene ture privlače posjetitelje mlađih generacija kojima je boravak u prirodi uz čašu vrhunske graševine odličan izbor za vikend druženje.

“Edukacije, umrežavanje subjekata u destinaciji, podizanje kvalitete usluge, objedinjavanje sadržaja i povećanje broja smještajnih kapaciteta posljednjih nekoliko godina utjecali su i na značajni rast turističkog prometa, a planovi  su još i veći.” ističe Maja Jakobović, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

Gostoljubivi i zabavni ljudi širokog srca, uvijek spremni ugostiti posjetitelje. Te vrijedne ruke poštuju tradiciju i kulturu ovog područja, čuvaju baštinu i trenutke prošlosti koji ožive svakom manifestacijom, ali sukladno promjenama, posebice povratku prirodi i uživanju u lijepim stvarima, uvode i promjene koje impresioniraju nove generacije putnika.

Više na linku

Light komunikacije

Fotografija: Hrvoje Serdar, Siniša Uštulica, Borna Subota i arhiv