Festival OKUSI MEDITERAN!

Proteklog vikenda Šibenik se još jednom pretvorio u gastronomsko središte Hrvatske!   U gradu i okolici održao se 4. međunarodni Festival Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran! Kao i svake godine na festivalskom programu bile su kulinarske i edukativne radionice, vinske degustacije i ekskluzivne večere.

Prvi dan festivala započeo je grandioznom masterclass radionicom, koju je slavna WSET sommelierka Mira Šemić, održala u Manastiru Krka smještenom u idiličnom krajoliku netaknute prirode NP Krka.

U petak, 02.06.2017, program se nastavio u NP Krka, na Roškom slapu, gdje je  japansko-francuski chef Ippei Uemura pripremao lokalno jelo od pastrva i mišance na moderan način dok su predstavnici NP Krka istodobno od istih namirnica pripremili tradicionalno jelo. Mnogobrojni posjetitelji Roškog slapa bili su oduševljen!

Paralelno su se u bistrou SHE u Šibeniku, održale edukativne radionice o ekološkoj poljoprivredi gospođe Sonje Karoglan Todorović iz zagrebačke Ecologice i gospođe Jelene Petrov iz splitske RERE.

Restoran  Kalafat marine Betina bio je domaćin ekskluzivne večere velikih dama gastronomije  i jednog gospodina.  Za jedinstveni spoj mediteranske kuhinje pobrinule su se, chef Flora Mikula, vlasnica restorana Auberge Flora u Parizu i Vesna Miletić, chef restorana Tač u Zagrebu te Olivier Grouard, chef francuske diplomacije.

Gosti večere imali su priliku kušati gastronomske kreacije sljubljene s vinima poznatih hrvatskih vinarija, Kabola i Tomić.

U jedinstvenom spoju francuske i istarske kuhinje gosti su imali priliku kušati kockice od dimljene tune i graška uz koje je poslužen pjenušac Re 2014, istarske vinarije Kabola.

Svježe vino Beleca 2016, hvarske vinarije Tomić, sljubilo se uz carpaccio od brancina s pireom od celera, kopra i peršina.

Potom je uslijedila riblja juha od dagnji, liganja i brbavice, s crvenom rižom i chorizom s kojom je sljubljena Malvazija 2016, vinarije Kabola.

Uz glavno jelo, janjetinu s artičokama i bobom uz koju je posluženo vino Caplar 2011, vinarije Tomić.

Za kraj poslužen je desert,  pita od jabuka s kremom od vanilije i sladoleda sljubljen s desertnim vinom Hectorovich 2008, vinarije Tomić.

Za ekskluzivnu večeru s potpisom dviju dama i jednog gospodina tražilo mjesto više!

Bogati program festivala Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!, nastavljen je kulinarskim radionicama u coffee & cakes Moderato Cantabile, u subotu 03.06.2017. Tijekom  Belgian Food Mood radionice, predstavljen je projekt GJ COOK- PLACEMATS, a chef  slastičar Yoan Dessarzin održao je slatku radionicu „Suvremeno slastičarstvo“ i pripremio fantastičan desert. Ekipa iz kulinarskog instituta Kul In za kraj je održala radionicu pod nazivom „Komunikacija osjetila“ na kojoj su uspješno spojili, kako kažu, kozu i kravu.

Navečer je belgijski chef Jeremy Girvan za sve goste bistroa SHE  održao cooking show i sve prisutne oduševio svojom zelenom kreacijom.

Još jedna jedinstvena mediteranska  večera s potpisom Michelinovih chefova održala se restoranu Mediteran u Primoštenu. Gastronomske su delicije pripremali  chef Lionel Levy, Michelin *, chef Ippei Uemura, chef slastičar Yoan Dessarzin, a njihov domaćin bio je chef Pero Savanović. Na meniju su bili canapei od fritaje sa šparogama, tartare od tune, orzotto od sipe aromatiziran šibenskom travaricom na kremi od brudeta i čipsom od sipe, janjeći file u listu od smokve, s bademima i artičokama, marmelada od “pečenog” patlidžana i smokava te, za desert, carre crne čokolade i praline džem od jagoda.

Ovogodišnje izdanje Festivala završeno je gourmet izletom brodom u NP Kornati, gdje je u  jedinstvenom i čarobnom ambijentu konobe Opat, dalmatinski mediteranski ručak pripremio chef Ante Božikov.

Sjajno četvrto izdanje  festivala Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!,  najbolja je najava jubilarnog petog izdanja koje će se održati sljedeće godine i koji će zasigurno ljestvicu izvrsnosti domaće gastronomske scene podići na još višu razinu.

PR: Laurusdan