Fiordilatte Summit Croatia

talijanski pizzaiolo Vincenzo Nesse

U sklopu svjetske turneje tvrtke Latteria Sorrentina, u Zagrebu se 30. siječnja održala radionica Fiordilatte Summit Croatia. Latteria Sorrentina je napuljska tvrtka osnovana 1880. godine od strane obitelji Amodio, a već pet generacija specijalizirana je za proizvodnju vrhunskih talijanskih mliječnih proizvoda namjenjenih profesionalcima. Hrvatskoj javnosti, ovaj svjetski brend predstavio je tim tvrtke Mia Familia, koja je ujedno i zastupnica ovog premium brenda za Hrvatsku. Latteria Sorrentina pristuna je u najvećim gastronomskim centrima svijeta.

Cilj radionice bio je predstavljanje i promoviranje proizvoda iz portfelja Latteria Sorrentina, a poseban naglasak stavljen je na Fiordilatte, doslovnog prijevoda „cvijet mlijeka“. Često zamijenjen s mozzarella sirom, Fiordilatte je posebna vrsta suhog kravljeg sira namijenjena isključivo za pripremu pizze. Tvrtka Latteria Sorrentina proizvodi Fiordilatte iz sirarske tradicije koja se prenosi već pet generacija, a njihov proizvod koriste brojni poznati pizzaioli širom svijeta. Neki od njih su  Vincenzo Nese, Gino Sorbilo, Vincenzo Capuano, Francesco Martucci, Diego Vitagliano, Ciro Iovine, Peppe Cutraro, Daniele Uditi i Peppe Errichiello, a dijeluju od Napulja, Los Angelesa, preko Pariza, sve do Tokija.

Suvlasnik tvrtke Mia Famillia Senko Reškovac, talijanski pizzaiolo Vincenzo Nese, Export Managerica tvrtke Latteria Sorrentina Carmela Milito, suvlasnik tvrtke Mia Famillia Siniša Suhobilec

Radionicu su uvodnim govorom otvorili organizatori iz tvrtke Mia Familia, Siniša Suhobilec i Senko Reškovac. Prezentaciju o poslovanju tvrtke Latteria Sorrentina i povijesti napuljske pizze održala je Carmela Milito, menadžerica izvoza. Poseban gost bio je Vincenzo Nese, mladi pizzaiolo iz Lombardije s korijenima u regiji Kampanji. Nese je dobitnik posebnog priznanja San Pellegrina i Acqua Panne prema prestižnom talijanskom gastronomskom vodiču Gambero Rosso za 2024. godinu. Demonstrirao je primjenu Fiordilatte sira i goste ponudio zalogajima originalno rađene napuljske pizze. Mnogobrojni okupljeni gastronomski stručnjaci, hrvatski pizzaioli te vlasnici pizzerija, na radionici su mogli proširiti svoje znanje i usavršiti tehnike pripremanja originalne napuljske pizze te pravilnog korištenja Fiordilatte-a i ostalih mliječnih namirnica.

Održavanje ovakve radionice označio je važan korak u širenju talijanske mliječne tradicije među gastronomskim stručnjacima u Hrvatskoj. Latteria Sorrentina predstavlja kvalitetu i autentičnost gastronomskih proizvoda talijanskog podrijetla, a Fiordilatte Summit je bio jedinstvena prilika za sve prisutne da u svojim pizzerijama primjene originalne načine pripreme talijanske hrane i na taj način šire ovu višegodišnju tradiciju napuljske pizze.

Light komunikacije