Foodballerka: Originalna gastro ponuda s daškom nogometa

Spojite hranu i nogomet i dobit ćete dobitnu kombinacija za uspješni ljetni festival u centru Zagreba. To znaju organizatori Foodballerke, festivala izvrsne hrane, genijalne mjuze i najvažnije sporedne stvari na svijetu. Početkom Svjetskog prvenstva počeo je Festival na kojemu se može dobro popiti, još bolje pojesti, uz to pogledati sve utakmice prvenstva i poslušati niz dobrih koncerata. Sve to na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, između Tomislavca i Zrinjevca. No, ovo nije samo još jedan gastro festival, ovo je festival na kojemu sudjeluju neki od najboljih zagrebačkih restorana. Hrana je prilagođena konceptu Festivala pa se oblizeki konzumiraju s nogu, a kvaliteta jela je ipak zadržana.

No kako odabrati ono po svom ukusu iz ponude od dvadesetak kućica? Evo što su nam savjetovali: nešto iz smokera, nešto tradicionalno i nešto ekstravagantno.

U Grill zoni dočekao nas je BarBaQ, Mojimir Žuvela i smoker kojega je gospodin Žuvela sam napravio. Probali smo pulled pork sendvič tematskog naziva ‘Ramos’ i odmah smo zaključili: ‘Postoje burgeri, postoje varijacije na temu, a postoji i ovo, nešto sasvim posebno’. Brioche pecivo premazano je maslacem i punjeno zelenom i coleslaw salatom, trganom svinjetinom od svinjske plečke i ručno rađenim umakom. Za pripremu svinjetine potrebno je između 9 i 11 sati, ovisno o težini komada mesa, a u ručno rađeni umak ide 30 suhih sastojaka. Probali smo ih sve pogoditi, ali ipak bolje je samo uživati u eksploziji okusa. Isto jelo možete pojesti na salatu. U sendviču je naglasak na ugljikohidratima, a u salati na proteinima.

Na red je došla pašticada u pita kruhu iz T&T-a. Zvučalo je obećavajuće. Riječ je o domaćoj pašticadi koja se priprema po tajnom maminom receptu. Poslužuje se u pita kruhu sa salatom od bijelog i crvenog kupusa te mrkve. Ukusno, interesantno, praktično i neće vas razočarati. Istina, nema umaka kao klasična pašticada, ali ova street varijanta i dalje je sočna i punog okusa kao i ona mamina za nedjeljnom trpezom.

Kao nešto ekstravagantno ponudili su nam burger Haustor Hausa. Na prvi pogled nismo bili impresionirani što ćemo opet jesti burger, ali na prvi griz bilo smo oduševljeni. Između dvije kriške brioche peciva nalazi se mljeveno meso od junećeg ramsteka, a tajna njegove sočnosti je u posebnom dodatku, koštanoj srži. Meso se treba odmoriti i pravilno pripremiti u grillu. U burger se stavlja aioli umak, a poslužuje se s krumpir salatom te umakom od senfa i meda. Ako ste do sada burgere jeli s pekarskim krupirom ili pomfritom, vrijeme je da ga probate s krumpir salatom čija svježina jako dobro paše uz burger. Nekako lakše sjedne na želudac.

Na Foodballerku dođite gladni i budite otvoreni za nešto novo i posebno. Dođite s djecom jer je za njih pripremljena posebna Kids zona gdje ih možete ostaviti da se zabavljaju, dođite s cijelom obitelji jer sadržaja ima za sve i za svakoga bez obzira na spol i godine.

Tekst: Mia Bednaž

Fotografija Rene Karaman