Garešnica je bila sjajan domaćin prvom međunarodnom Tripe Festu

Festival kuhanja i druženja ljubitelja fileka pod nazivom Tripe Fest održava se proteklog vikenda u lokalu Kod Bake u Kapelici kraj Garešnice.

Natjecanje je trajalo dva dana, a kuhače su ukrstili kuhari iz svih dijelova Hrvatske i iz susjednih zemalja, Mađarske i BIH (Park prirode Una). Organizatori prvog ovakvog natjecanja bili su Gastro akademija iz Garešnice i ljubitelji fileka pod pokroviteljstvom TZ Bjelovarsko-bilogorske županije i TZ Sjeverna Moslavina. Na kraju kuhanja prvoga dana, žiri u sastavu Domagoj Jakopović Ribafish, Dražen Kocijan – Kocka, poznati radijski voditelj i vlasnik Super radija te Rene Karaman osnivač FB grupe Volim fileke i gl. urednik portal www.menu.hr, nakon dužeg kušanja proglasio je pobjednike prvoga dana natjecanja. Tri ekipe su se svojim varivom izdvojile i plasirale u finale. Nakon kvalitetnog tuluma nakon proglašenja, u nedjelju je uslijedilo i finale, odnosno novo kuhanje tri najbolje ekipe prvoga dana: Tri pice, Hurtova kuhinja i Monaco Amadeus.

1. mjesto: Hurtova kuhinja, Kloštar Podravski

“Cilj natjecanja je očuvanje tradicije spravljanja jela od ove namirnice i njegova promocija.” rekao je vlasnik lokala Kod Bake Zdravko Andri za Super Portal i dodao:

“Kako je naš restoran Kod Bake poznat po pripremi fileka, ponajviše špek fileka, široj populaciji najpoznatijeg načina njihove pripreme, odlučili smo se okupiti najbolje kuhare iz naše domovine, ali i inozemstva u namjeri predstavljanja fileka kao namirnice od koje je moguće napraviti raznorazna ukusna jela. Cjelokupan događaj je također zamišljen i kao prvenstvo Hrvatske, pa će to biti još jedan dodatan način predstavljanja našeg restorana. Birat ćemo najbolje kuhare ove namirnice, a došli su nam i masterchefovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije pa i Slovenije. Stoga sve ovo možemo proglasiti „praznikom fileka“!”– rekao je Andri.

U velikom finalu nakon višesatnog druženja s članovima timova, proglašen je i pobjednik prvog Tripe Festa, a to je ekipa Hurtova kuhinja iz Kloštra Podravskog u sastavu Ivan Banožić i Ivan Ivković. Drugo mjesto zauzela je ekipa Monaco Amadeus iz Garešnice u sastavu Mato Kelava i Saša Vagner, dok je trećeplasirana ekipa TRI PICE iz Bjelovara u sastavu Goran Polančec, Krešimir i Miro Veček i Bojan Cerović.

Organizatori su se potrudili da svi natjecatelji kućama ponesu vrijedne poklone i suvenire, tražio se recept od Mađara, razmijenile su se adrese, dogovorila gostovanja i sve je spremno za nastavak jedne sjajne gastro manifestacije. Veliko hvala Zdravku i Danijeli, dobrim duhovima Tripe Festa i njihovoj divnoj nasmijanoj ekipi – ne čekajte novi festival nego naletite Kod Bake na više jela od fileka i špek fileke koje ne rade samo za Božić i Novu godinu!

Domagoj Jakopović Ribafish

Fotografija: Rene karaman