HRVATSKI KUHARSKI KUP 2016.-2017.

"Zlatna Solinka"

Natjecanjem 3. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Zlatna Solinka”, nastavljeno je dvanaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske.

Hrvatski kuharski kup po drugi je puta održan u Solinu u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog kuharskog saveza. Jedna od želja organizatora bila je podići svijest o ugroženosti endemske vrste pastrve Solinke pa time i naziv i tema manifestacije. Ova mekousna pastrva živi u rijekama Jadru, Žrnovnici i Vrljici, a namjera je podići svijest kako tu endemsku riblju vrstu ugrožavaju onečišćenje okoliša, industrijalizacija i urbanizacija slijevnog područja, prometnice, kamenolomi, industrija, kanalizacija i prelov. Iako je u propozicijama natjecanja navedena pastrva, ova endemska vrsta nije korištena već uzgojena pastrva na koju smo svi navikli.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u četvrtak, 06. travnja kratkim turističkim obilaskom grada Solina, Splita i stadiona Poljud te nastavljena u restoranu Gašpić u Solinu gdje su sudionici pripremali tri slijeda za svečanu večeru koja se održala sljedećeg dana. Natjecatelji su imali zadatak pripremiti svečanu hladnu platu od humusa, svježeg sira i piletine, glavna jela od pastrve, sezonskog povrća i mahunarki te deserte od čokolade, badema i prošeka. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Miroslav Dolovčak, Ivo Ribarević i predsjednik Udruge kuahara Splitsko-dalmatinske županije, Ante Ojdanić.

Kao i u prva dva kola pobjedu je uvjerljivo odnijela mlada i talentirana kuharica iz Vinkovaca, Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačevićem predstavljajući Udrugu kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednju strukovnu školu Vinkovci. Drugo mjesto pripalo je Ivanu Tomasu i Dinku Tomašiću iz restorana Fontana Crnković iz Varaždina dok se na treće mjesto plasirao Dubravko Slunjski s pomoćnicom Martinom Stanić iz hotela terme Jezerčica iz Donje Stubice. Ana-Maria odnijela je pobjedu u sve tri kategorije te je za svoje kulinarsko umijeće nagrađena bogatim sponzorskim i novčanim nagradama koje su joj zajedničkim snagama uručili gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, direktorica Turističke zajednice grada Solina Jelena Stupalo, predsjednik Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije Ante Ojdanić i kulinarski promotor Podravke Marko Peras.

Sadržajan kulinarski dan upotpunjen je kuharskom radionicom za djecu dječjeg vrtića Sunčica iz Solina koji su pod paskom slastičarke Tine Đerek iz Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije izrađivali mini kiflice i slasne keksiće. Djeca su se divila i artističkom umijeću Ivana Ursića i Ivana Đukića koji su izradili aranžman od voća i povrća, te suši majstoru Peteru Stojanovu koji je pripremao suši od pastrve.

Zaslužni što je jedno od natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa ove sezone upravo održano u Solinu svakako su Udruga kuhara Splitsko Dalmatinske županije na čelu s predsjednikom Ante Ojdanićem, a organizaciji su pomogli grad Solin, Turistička zajednica grada Solina, Podravka, Dukat, Restoran Gašpić, Sana delikatese, Stanić, Dick noževi i Stanić d.o.o. Četvrto kolo održat će se već za dva tjedna kada će se kuhari natjecati na Zlatnoj jabuci u Vinkovcima.

PR: HKS