III. Tjedan talijanske kuhinje u svijetu

Ured u Zagrebu Agencije ICE (Talijanski institut za vanjsku trgovinu) organizira 15. studenog 2018. u restoranu hotela Le Premier u Zagrebu premijerno predstavljanje „Tjedna talijanske kuhinje u svijetu“ koji se treći put zaredom održava od 19. do 25. studenog u mnogim zemljama na različitim kontinentima. Ova je inicijativa nastala na tragu ideje talijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje i Ministarstva poljoprivrede kako bi se nakon svjetske izložbe Expo 2015. na međunarodnoj razini nastavilo promicati talijansku kulinarsku tradiciju i enogastronomiju koje su obilježile identitet i kulturu Italije, te da se dodatno unaprijede distribucija i prodaja talijanskih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

Agencija ICE je u suradnji s televizijom NOVA TV pripremila kratki film posvećen talijanskoj kuhinji kako bi se proslavio Tjedan talijanske kuhinje,  dodatno proširile spoznaje o talijanskoj gastronomskoj kulturi i vrednovala oznaka made in Italy u Hrvatskoj. Talijanski chef  Stefano Cosattini, dvaput nagrađen Michelinovom zvjezdicom, a koji već godinama radi u Zagrebu, pripremit će tipični talijanski meni od tri slijeda.

Emisija će biti na programu sljedećeg petka, 23. studenoga u 17,25 sati. U njoj će biti prikazana priprema pojedinačnih jela, a sve će se moći pregledati na mrežnoj stranici punkufer.hr kako bi upute vrsnoga stručnjaka bile na raspolaganju svakome tko se u bilo kojem trenutku odvaži  na pripremu talijanskih jela.

Ovom se inicijativom žele predstaviti talijanski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi koji jamče izvrsnost po kriterijima kvalitete, prehrambene sigurnosti, tehnološke inovacije, održivosti, bioraznolikosti i očuvanju tradicije. Za Italiju je karakteristična velika geografska i klimatska raznolikost iz koje su proizašle iznimno različite i jedinstvene kulture, priče i tradicije. Sve su to obilježja mediteranske prehrane zahvaljujući kojoj ispada da je Italija najzdravija zemlja svijeta, kako je to 2017. godine potvrdio Bloomberg Global Health Index,  prema čijoj ljestvici ona zauzima prvo mjesto među 163 zemlje.

Kako bismo prikazali važnost poljoprivredno-prehrambenog sektora za Italiju,  dovoljno je reći da je 2017. izvoz talijanskih eno-gastronomskih proizvoda u svijetu iznosio 41 milijardu eura i dosegnuo povijesni maksimum.  U posljednjih 5 godina izvoz je porastao za 23%.

Čak se 68 talijanskih proizvoda nalazi na vrhu ljestvice najprodavanijih proizvoda na svijetu, 292 prehrambena proizvoda nosi oznaku zaštićenog podrijetla, a 523 vina nose oznaku kontroliranog podrijetla i oznaku kontroliranog geografskog podrijetla. To je još jedan dokaz snažne povezanosti vrhunskih talijanskih proizvođača i podneblja u kojem takvi poljoprivredno-prehrambeni proizvodi nastaju.

PR