Istarski sirevi Špin odnijeli čak dvije prestižne Global Cheese Awards nagrade

Na prestižnom natjecanju Global Cheese Awards održanom u engleskom gradu Frome, na kojem je ove godine ocjenjivano tisuću odabranih sireva iz cijelog svijeta, sirana Špin u vlasništvu istarske Agrolagune osvojila je dva velika priznanja za svoje sireve potvrđujući da je po kvaliteti sireva u samom svjetskom vrhu. U kategoriji tvrdih ovčjih sireva, Agrolagunin ovčji sir Špin osvojio je srebrnu medalju, dok je Gran Istriano okrunjen broncom.

Global Cheese Awards prestižno je svjetsko natjecanje koje se u engleskom gradu Frome održava gotovo 160 godina pri čemu osim snažne konkurencije sirara svake godine redovito privuče i više od 20 tisuća posjetitelja.

„Dvije nagrade koje smo osvojili u konkurenciji sireva iz cijeloga svijeta još su jedan od dokaza kvalitete sireva Špin i tradicije koju njegujemo više od 30 godina. Ponosimo se našim ovčjim sirom s kojim je i započela proizvodnja u sirani i koji se radi od mlijeka autohtone istarske ovce, kao i s ekstra tvrdim sirom, Gran Istriano koji dozrijeva minimalno 12 mjeseci i proizvodi se u kolutima od 11 kilograma te nam je drago da je isto prepoznala stručna zajednica“, istaknuo je Krunoslav Salaj, tehnolog u sirani Špin.

Uz nagrađene sireve, posebnu preporuku ocjenjivačkog žirija dobio je i mekani sir od miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka koji se tek razvija u sirani Špin. S obzirom na visoku ocjenu kvalitete koju je dobio novi sir, u Agrolaguni pokreću proces njegove komercijalizacije nakon čega će biti dostupan na policama trgovačkih lanaca.

Nakon brojnih lokalnih nagrada i priznanja te prošlogodišnjeg izuzetnog uspjeha na World Cheese Award u Londonu gdje je sirana Špin odnijela jednu zlatnu i brončanu te dvije srebrne medalje, ova posljednja nagrada dokaz je kontinuirane kvalitete i prepoznatljivosti. Uz to, sirana Špin ujedno je i jedina istarska sirana koja je osvojila međunarodne nagrade.

Sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka čiju kvalitetu kontroliraju Agrolagunini stručnjaci te su dio dugogodišnje Agrolagunine tradicije. Mlijeku se ne oduzima masnoća i ne rade se nikakve korekcije pomoću aditiva tako da je okus sira podložan sezonskim varijacijama pašnjaka što je prava posebnost sireva Špin. Sirana Špin nalazi se na istoimenoj lokaciji Stancija Špin u Taru te je udaljena samo 10 minuta vožnje od Poreča.

Osim nagrađenih sireva, ovčjeg i Gran Istriana u ponudi sirane Špin nalaze se i kravlji sir, miješani sir proizveden od kravljeg i ovčjeg mlijeka, kravlji sir odležan u vinu teran, kravlji sir odležan u vinu muškat ruža te miješani sir u orahovom lišću. U kategoriji polutvrdih sireva su mladi kravlji sir, kravlji sir s maslinama i kravlji sir s tartufima te neizostavne kravlja i ovčja skuta.

 

PR: 404