Jesenski meni El Tora izgleda nikad bolje

U El Toro restoranu&baru nikad nije dosadno, od svog otvaranja pokazao se kao vrlo ambiciozan restoran s ozbiljnim menadžmentom i vrhunski vođenom kuhinjom te se u godinu i pol dana pozicionirao kao jedan od najkvalitetnijih domaćih restorana, ali i kao jedno od najomiljenijih gradskih mjesta za izlazak.

Unatoč svom gastrotainment konceptu koji podrazumijeva pretvaranje restorana u noćni bar i mjesto za provod, kuhinja chefa Maria Mihelja je izuzetno ozbiljna, elaborirana i promišljena, a s hladnijim jesenskim danima došlo je vrijeme i za predstavljanje novog sezonskog menija.

Stalni El Toro gosti, kao i ljubitelji kuhinje chefa Mihelja te domaći gastro krugovi redovito prate novitete koji se svako malo ubacuju na kartu El Tora, a veće se promjene događaju sezonski. Jesen sama po sebi podrazumijeva malo drugačiju prehranu, a naravno meni treba prilagoditi i sezonskim namirnicama. Tako je El Toro predstavio jesenski meni obogaćen mnogim sjajnim jelima i kombinacijama okusa za koja smo sigurni da će pronaći put do El Toro gostiju.

“Jesen i zima meni osobno donose određene radosti u kuhinji, predstavljamo zapravo prvi dio jesensko-zimskog menija, do proljeća ćemo još nekoliko puta nadopunjavati meni, a na njemu će se naći još svašta zanimljivo . Želimo da našim gostima nikad ne bude dosadno i da uvijek mogu probati nešto novo. Naravno, neka signature jela koja su omiljena među našom publikom poput lososa na kvinoji ne mičemo iz karte jer bi mogla nastati prava pobuna. Guste i kremaste juhe, kreme i pirei od korjenastog povrća, kisele kombinacije povrća, spora i duga kuhanja velikih komada mesa, sve je to inspiracija za novi meni. Namirnice su poznate, ali uvijek u njima tražim nešto novo i pokušavam dobiti neku drugu dimenziju okusa. To je kao i sex, sve već unaprijed znamo, ali ipak se trudimo dodati još nešto novo da bi bilo zanimljivo.”

Možemo reći da chef Mihelj savršeno kombinira želje domaće publike s tradicionalnim latinoameričkim namirnicama, savršeno razrađuje neka poznata latino jela, a sve s dozom domaćih namirnica i tehnika. Zato možemo reći kako El Torov novi meni donosi pravu jesen na tanjuru i to harmonijom okusa i mirisa, ali i atraktivnim izgledom.

Jela koja su tako s jeseni postala dio El Toro menija su od predjela Korean beef tacos, tacos s mariniranim listićima teletine, ljubičasti kupus, mlada salata i jogurt dresing, zatim tuna tiradito gdje imamo mariniranu svježu tunu na kremi od indijskih oraščića i kumina, s marinadom od bilja i agruma, uljem mladog luka i garnishem svježeg povrća i bilja, beef carpaccio te ražnjići od black tiger kozica s hrskavim kikirikijem, listom korijandera, limetom i slatko-ljutom majonezom. Tu je i prava jesenska juha od muškatne bundeve s karameliziranim čili orasima, bučinim uljem i kremom od gorgonzole dulce.

 Prave senzacije nalaze se među glavnim jelima, tako se na meni vratila varijanta glaziranih iberico obraza koji su brezirani te zapečeni i idu uz kremasti pire od muškatne buče, cvjetove brokule iz woka, mladu salatu i demi-glace umak. Tu je i Double black burger, burger od black angus beefa i obraza crne svinje s cheddar sirom, mango rum bbq umakom, kremom od kikirikija i pancete, ukiseljenom ljutikom i mladom salatom. Tu su i domaći ravioli punjeni kozicama, koprom i ginom, na kremi od brokule, limuna i indijskog oraščića s mladom salatom i pecorino sirom, a na meniju se našlo i jedno rustikalno jelo koje iznenađuje prije svega svojim domaćih izgledom, ali savršenim okusom – janjeći zapečeni cassarole – janjeća koljenica zapečena s korjenastim povrćem, te kremastim palenta s biljem i mascarpone sirom. Novost je i zapečeni jastog iz krušne peći s grill mariniranim povrćem i mladom salatom, dresing s pečenim češnjakom i dimljenom paprikom, a od velikih komada mesa tu je i Tomahawk steak, mokro zrenje 21 dan.

No nije samo novi meni novitet kod El Tora,  otkad se ova vesela, ali itekako profesionalna ekipa vratila s ljetne stanke predstavili su i novog pastry chefa Luku Soptu koji je u sklopu novog menija predstavio i jesenske slastice pa tako dio novog menija čine i mango lješnjak,  mousse od lješnjaka i karamele, krema i pire od manga ,biskvit s krem siromte kesten čokolada,  krema od kestena u hrskavoj čokoladnoj glazuri,čokoladna krema s narančom, pire od kruškei prhko čokoladno tijesto, a svoje mjesto na karti je našao i donut s kremom od bijele čokolade i limete, pistacijom i coulisom od borovnica koji je predstavljen u s klopu street food festivala Food Film Festival Zagreb.

Tijekom predstavljanja novog menija spomenut je i novi zanimljivi program srijedom “Tacos i sliders Wednesday” koji će svaku srijedu donositi okuse neke zemlje. Meni će uključivati dva tacosa i dva mini  burgera (slidera) po osobi. Prvu srijedu je na redu bila Italija tako su gosti u El Toru mogli uživati u tacosima s mesnim okruglicama i šalšom te vittelo tonnatom i majonezom od kapara i Fiorentina mini burgera s bresaolom i dimljenom provolom, a već iduću srijedu nas čeka Francuska. Mislimo da nam svima skupa ostaje jedino da što prije posjetimo El Toro i uživamo u ovim slanim i slatkim božanstvima.

 

PR: Sarah Josipović

Fotografija: Matea Vrčković