Jeste li već probali najbolji soparnik na Adventu u Zagrebu?

Poljički soparnik jelo je koje se u prošlosti smatralo „soparno“ (suhoparno), rezervirano za dane posta, a danas se često sprema i u svečanim prilikama. Kao što mu i samo ime govori, potječe iz dalmatinskih Poljica, još od vremena Turaka, a zbog svoje vrijednosti i tradicionalnog bogatstva uvršten je na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Glavni su sastojci ovog jednostavnog i ukusnog jela namirnice koje su se nalazile u svakom domaćinstvu – brašno, blitva, crveni luk ili kapula, maslinovo ulje i češnjak.

No, da biste kušali originalni poljički soparnik ne morati putovati do Zagore niti zasukati rukave i mijesiti tijesto – za vas ga je u Zagreb ovog adventa dovela jedna posebna kućica na platou Gradec, Morska vila. Tamo svakog dana na Advent u Klovićeve dvore stiže svjež poljički soparnik iz jednog domaćinstva u blizini Omiša.

Zlatne ruke gospođe Anke Mekinić razvlače tanko tijesto i pripremaju nadjev od blitve i luka prema autohtonom receptu koji je naslijedila od svojih predaka, a potom ga spuštaju na kamin i peku ispod žara na način kako su to nekad radile njezine bake. Tek kad gospođa Anka ocijeni jelo uspješnim, kreće isporuka za Zagreb gdje miris domaćeg maslinovog ulja i pečenog češnjaka mami sve posjetitelje adventa na Gornjem gradu.

– Nakon napornog ljeta dođe i zima, a kako u Dalmaciji ugostitelji koji rade sezonski tada ostaju bez posla, mi smo se odlučili za advent i produženje sezone, što se pokazalo kao uspješan projekt. Prošle godine naš je soparnik ušao u izbor 15 adventskih delicija koje treba probati, a ove godine na Adventu u Klovićevim dvorima uz soparnik nudimo i druga jela. Naš je glavni motiv pružiti ljudima zaboravljena dalmatinska jela koja su puno zdravija od svakodnevne brze hrane. Pažljivo biramo sastojke, a svako povrće mora biti uzgojeno u OPG-ovima našeg omiškog kraja – otkrio je Goran Lović, vlasnik Morske vile.

Osim tradicionalnog poljičkog soparnika, kućica Morska vila u Zagreb donosi i druge specijalitete Dalmatinske zagore, poput variva od raštike kuhanog sa suhim mesom ili dalmatinskom kobasicom. Nekada jelo od kojeg su mnogi bježali kao djeca, danas je ovo specijalitet koji cijene pravi poznavatelji dalmatinske kuhinje, pogotovo kad je atraktivno servirano kao što je to slučaj kod Morske vile, u posudi od kruha u obliku lađe.
Mogu se tu probati i druge delicije – nezaobilaznu adventsku poslasticu, kobasicu, ovdje će vam poslužiti na drugačiji način, spremljenu od jelena muflona i vepra, a za kraj ostavite mjesta i za uštipke s pršutom i sirom.
Morska vila samo je dio gastro ponude zbog koje se svakako isplati popeti na Gornji grad do Adventa u Klovićevim dvorima. Plato Gradec krije neka od najneobičnijih jela ovog Adventa – omiljene i pomalo zaboravljene domaće specijalitete, fine slastice i napitke s mirisom blagdanskih začina, koji će se zasigurno svidjeti svim sladokuscima.

Preneseno sa : Naturala.hr