Marija Borić preporuča grofovski odrezak Dvorca Mihanović

Poznata kazališna glumica i pjevačica Marija Borić nije odoljela gastro užicima iz srca Zagorja. I sama podrijetlom iz tog kraja zna koliko su ukusna i nutritivno vrijedna jela zagorske kuhinje

Tuheljske Toplice, 13. prosinca 2017. – Marija Borić odlučila je na trenutak „daske koje život znače“ zamijeniti kuhačom i pokazati svoje kulinarsko umijeće. Inspiraciju je pronašla u jelovniku omiljenog zagorskog restorana Dvorac Mihanović u Termama Tuhelj, gdje se nalazi sve potrebno za pravu kraljevsku večeru – od predjela, preko glavnog jela, do deserta. Glumica se odlučila za pripremu grofovskog odreska!

„Obožavam dvorska jela koja se pripremaju u Dvorcu Mihanović, a spravljena su prema posebnoj recepturi iz doba grofa Brigljevića. Sva su ta jela sačuvana i dodatno obogaćena malim tajnama chefa kuhinje Mirka Ljubića, koji ih ponekad sa mnom i podijeli“, rekla je Marija Borić.

Nakon grofovskog odreska, glumica se odlučila i za poznate zagorske štrukle. I sama je ostala zatečena činjenicom kako se na jelovniku nalaze štrukli spravljeni na čak četiri načina – u juhi, zapečeni u medenici, štrukli na više načina te kraljevski štrukli.

„Obožavam stara jela, iz kuhinje moje bake, a upravo takva jela možete naći u Dvorcu Mihanović. Uz ukusne osuvremenjene starinske zalogaje osjetit ćete svu draž i ljepotu njegove arhitekture“, rekla je Marija.

Kako ne bi sve ostalo na zagorskim jelima, na jelovniku Dvorca Mihanović nalaze se i internacionalna te vitalna jela koja sadrže pravilnu kombinaciju nutritivnih elemenata poput filea lososa na žaru posluženog na pjenici od graška i pečenim ploškama krumpira ili pak kuhano hrskavo povrće.

 

Recept:

Grofovski odrezak Dvorca Mihanović

Sastojci:

4 teleća odreska

0,30 kg svježih narezanih šampinjona

svježe povrće (mrkva,celer, poriluk)

 

Uštipci od sira:

0,20 kg brašna

0,1 l ulja

0,3 l vode

0,06 kg sira trapista

1 jaje

Priprema:

Teleće odreske začinimo i prepećemo na žaru s obje strane. Šampinjone  narežemo i pržimo na ulju. Kada tekućina ispari, začinimo ih i na kraju dodamo sitno nasjeckani list peršina  te ako je potrebno, zagustimo sa sasvim malo brašna. Napravimo smjesu za palačinke u koju stavimo malo naribanog krumpira. Peku se malo malo deblje palačinke. Na jedan kraj palačinke stavimo odrezak te ga s drugim dijelom palačinke preklopimo i prelijemo umakom od šampinjona. Sa strane stavimo povrće koje smo prethodno izrezali na komade i kuhali dvije minute te uštipke od sira. Za priremu uštipaka potrebno nam je brašno, ulje, voda i sol. Sve to pomiješamo i kuhamo dok se ne pretvori u gustu smjesu. Nakon što smo smjesu ohladili dodamo jaje i naribani sir te ponovo pomiješamo i pečemo u dubokoj masnoći.

PR: Lollipop