Na sajmu SCA World of Coffee u Berlinu udruženje International Coffee Partners razgovarat će s uzgajivačima kave o rješenjima za izazove s kojima se suočavaju

  • Malim uzgajivačima kave sve je teže ostvarivati uspjeh i održivost zbog klimatskih promjena, migracija mlađih generacija te promjenjivih cijena kave
  • Predvodnici industrije – proizvođači i uzgajivači kave sudjelovat će u panel-diskusiji, na kojoj će razgovarati o koracima koje bi trebalo poduzeti za zajedničku održivu budućnost
  • Sudionici panela: Kathrine Löfberg (International Coffee Partners i Löfbergs), Jörn Severloh (Neumann Gruppe), Karina Orellana (uzgajivačica kave iz Hondurasa), Christopher Mujabi (uzgajivač kave iz Ugande), te moderatorica Sara Morrocchi (Vuna Origin Consulting)
  • Panel pod nazivom „Nejednak par“ održat će se u četvrtak, 6. lipnja, s početkom u 11:15 sati u predavaonici broj 2 na sajmu SCA World of Coffee u Berlinu

Prevladavanje nejednakosti u lancu vrijednosti kave započinje dijalogom. Udruženje International Coffee Partners (ICP) stoga je pozvalo male uzgajivače iz Hondurasa i Ugande u Berlin kako bi zajedno s predvodnicima industrije razgovarali i zajednički iznašli nužna rješenja.

Kathrine Löfberg, direktorica proizvođača kave Löfbergs, i Jörn Severloh, direktor grupacije Neumann Gruppe, sastat će se s njima na sajmu SCA World of Coffee u Berlinu na panelu pod nazivom An Unequal Pair: Coffee Industry Leaders & Farmers Discuss Their Needs & How to Align Them (Nejednak par: predvodnici industrije kave i uzgajivači razgovaraju o svojim potrebama i tome kako ih uskladiti), koje će se održati u četvrtak, 6. lipnja.

Uz ostale, u organizaciji ovoga panela sudjelovao je i Franck kao član društva ICP.

„Među najvećim problemima s kojima se susreću uzgajivači kave u regiji iz koje dolazim su osiguravanje plaće dostatne za život te prilagodba klimatskom promjenama. U ovom trenutku, uzgajivači vro teško preživljavaju. Potrebno je da se i naš glas čuje“, istaknula je Karina Orellana iz Hondurasa, koja će sudjelovati u raspravi zajedno s Christopherom Mujabijem iz Ugande.

Sve je važnije poduzimanje odgovornih poteza kako bi se osigurala održiva budućnost uzgoja kave. S obzirom na ekstremne klimatske uvjete i migraciju mladih, došlo je vrijeme za novi način poslovanja. „ICP-ovim dioničarima nisu važni samo sljedeće financijsko tromjesečje ili financijska godina. Svoje poslovanje promatramo s generacijskog stajališta. Odluke koje donosimo moraju pogodovati sljedećoj generaciji vlasnika, potrošača i uzgajivača kave. Tek tada poslovanje može biti održivo“, izjavila je Kathrine Löfberg, predsjednica ICP-a.

Udruženje ICP stoga je odlučilo okupiti predvodnike industrije kave i uzgajivače kako bi razgovarali i pronašli zajedničko stajalište te definirali sljedeće korake. „Postojeće stanje više nije dovoljno dobro. Nadam se da će taj dijalog naglasiti važnost inkluzije te pokrenuti stvarne promjene“, dodala je Orellana.

Savjetnica za kavu i moderatorica rasprave Sara Morrocchi posjeduje golemo znanje o industriji kave. Odlučna je u nastojanju da doprinese stvaranju dugoročnih i održivih rješenja za sve koji su dio lanca vrijednosti kave. „Vjerujem da ćemo imati iskrenu i otvorenu raspravu među vrlo različitim akterima koji dijele isti cilj – poboljšati živote uzgajivača kave. Uvjerena sam kako ćemo zajedno utrti put k uspješnijoj suradnji, te prepoznati vlastite slabosti i nastaviti s izgradnjom poslovanja kako bismo zajedno bili još jači“, zaključila je Morrocchi.

ICP pokazuje kako tvrtke istomišljenice mogu surađivati kako bi generirale dugoročno pozitivne promjene u zemljama u kojima se uzgaja kava i u konačnici utjecali na poboljšanje radnih i životnih uvjeta malih uzgajivača kave.   

O udruženju International Coffee Partners (ICP)

ICP je neprofitna, pretkonkurentna organizacija koja okuplja osam vodećih proizvođača i trgovaca kavom u Europi: Delta (Portugal), Franck (Hrvatska), Joh. Johannson (Norveška), Lavazza (Italija), Löfbergs (Švedska), Neumann Gruppe (Njemačka), Paulig (Finska) i Tchibo (Njemačka). Osnovana je 2001. godine, a cilj je bio učiniti male uzgajivače kave konkurentnima oslanjajući se na održive prakse i tako poboljšati njihove radne i životne uvjete. ICP-ova vizija ide dalje od same provedbe pojedinačnih razvojnih projekata; ICP želi doprinijeti održivoj transformaciji sektora kave u cjelini. Inovativni regionalni programi u Srednjoj Americi, Ugandi, Tanzaniji, Indoneziji i Brazilu rezultirali su značajnim pogodnostima za obitelji uzgajivača, kao i cjelokupni opskrbni lanac. Uz pomoć zaklade Hanns R. Neumann Stiftung, provedbenog partnera, ICP-ovi projekti mogu se realizirati i provesti u djelo na globalnoj razini.

Franck doprinosi održivosti globalne proizvodnje kave

Upravo s ciljem da aktivno sudjeluje i doprinese održivosti globalnog tržišta kave, Franck se 2014. pridružio probranom krugu vodećih europskih proizvođača i trgovaca kavom okupljenih u neprofitno društvo International Coffee Partners (ICP). U sklopu ICP-a, kompanija financijski i savjetodavno djeluje s ciljem osnaživanja i pružanja podrške malim uzgajivačima kave u primjeni održivih praksi koje im omogućuju povećanje prinosa, bolju kvalitetu usjeva, veću konkurentnost, učinkovitiji pristup tržištu te poboljšanje radnih i životnih uvjeta. 

PR: 404