Otkrijete dva koktela idealna za jesenske dane

Jer kokteli nisu rezervirani samo za ljeto!

Koktel – dio gurmanske priče

Trendovi tvrde: omiljena šarena i dekorirana pića više nisu rezervirana samo za uživanje na plaži, već kvalitetan i ukusan koktel ima svoje mjesto tijekom cijele godine. Pravilno odabran, koktel će se savršeno nadopuniti i naglasiti komponente određene hrane te tako pridonijeti stvaranju nezaboravnog gastronomskog užitka.

Također, idealan je kada želite kušati nešto novo i drugačije, neovisno o tome jeste li u noćnom izlasku, popodnevnom druženju s prijateljima ili ste pronašli nekoliko trenutaka samo za sebe. I da riješimo nedoumicu: ne sadrže svi kokteli alkohol, postoji sjajan izbor bezalkoholnih koktela koji su, osim zbog izgleda, veoma intrigantni i zbog svog bogatog i neobičnog okusa. Takvi će moderni gurmanski kokteli u prvi plan pozicionirati zanimljive bezalkoholne arome -od čokoladnih i kremastih, svježih okusa pa sve do ljutih.

Kako nastaju kokteli?

Osmisliti novi ukusan koktel nije jednostavno – potrebni su kreativnost, osjećaj za idealne omjere i kvalitetne namirnice. Baš poput gastronomskih bravura poznatih chefova, stvaranju novih koktela se pristupa otvorenog duha, ali sistematično; uz puno mašte, ali uz matematičku preciznost. Budući da je tajna dobrog koktela u fuziji okusa, pravi će znalac uravnotežiti okuse i mirise, svakoj namirnici dati točno onoliko prostora koliko je potrebno da se osjeti, a da pritom ne prevlada i preuzme okus. Isto pravilo vrijedi i pri pripremanju već poznatih koktela stoga, ukoliko se odvažite sami pripremiti vama omiljeni koktel svakako pazite na preporučene količine u receptu. Barem dok se ne postanete dovoljno vješti da ga pripremate „po osjećaju“.

Postani koktel majstor

Donosimo dva recepta ukusnih koktela savršenih za jesenske dane koje ćete jednostavno pripremiti sami, a budući da im je Jamnica  važan sastojak očekujte dodatnu lepršavost i svježinu.


Šhamp Šhamp by Nekić – vino, Jamnica, sirup od ruže i limeta – dašak elegancije za svako druženje

Kombinacija bijelog vina i Jamnice poznata je i veoma popularna zbog svježine koju donosi. Kada tome piću dodate mrvicu slatkog sirupa od ruže te limetu dobit ćete lagan, a osebujan i savršeno dekoriran koktel.

Potrebni sastojci:

 • 20cl Rose vina
 • 2cl Sirupa od ruže
 • 20cl Jamnice
 • Svježi sok od limete
 • Dehidrirane ruže

Mojito Gembač – poznati okus na drugačiji način

Za sve koji se ne mogu odlučiti između koktela i gemišta tu je Mojito Gembač, osvježavajući koktel za sve prilike. Glavne zvijezde ovog pića su Jamnica, bijelo vino, Mojito Mint sirup i svježa menta, namirnice koje ćete jednostavno nabaviti u jesenske dane.

Potrebni sastojci:

 • 20cl Bijelog vina
 • 2cl Mojito Mint sirupa
 • 20 cl Jamnice
 • 5 listića mente
 • 2 komadića svježe limete
 • Dekoracija: Dehidrirana limeta i svježa menta

Postupak:

Čašu napunite ledom i u nju stavite 20cl bijelog vina i 2 cl Mojito Mint sirupa. U čašu dodajte 2 komadića svježe mente potom dodajte Jamnicu. Ukrasite dehidriranom limetom i svježim listićima mente. Koktel se priprema direktno u čašu u kojoj se poslužuje. Miješa se barskom žlicom.


Živjeli!

Jamnica