Pet škrleta uz pet jela od šarana, gurmanska priča za pamćenje

Za Škrlet Garden Dream, gurmanski event u Vinariji Trdenić koji se u petak u sklopu Festivala vina MoslaVina održava na prekrasnoj terasi s pogledom, traži se karta više!

„On živi za škrlet, škrlet je njegov život“ – tako za vinara Tomislava Trdenića govore mnogi, oni koji ga poznaju i naravno oni koji su probali njegova vina. Zahvaljujući obitelji Trdenić – jer u poslu s vinom i oko vina je cijela obitelj, odnosno supruga Mirela, mlađi brat Krešimir, a priskače i to sa zadovoljstvom, sin Grgur – a potom i Tomislavovoj viziji te upornosti, sorta škrlet je postala sinonim za Moslavinu. Divan, zeleni kraj naše zemlje za koji mnogi prije desetak godina nisu niti znali gdje se nalazi na zemljopisnoj karti. Danas je Moslavina svima dobro znana, a autohtona sorta škrlet i odlična vina koja udruženi vrijedni vinari potaknuti zamisli vinara Tomislava Trdenića rade, zauzeli su mjesto na vinskoj karti Hrvatske, pa i šire.

„Cijele godine aktivno radimo na promicanju ne samo škrleta, nego i Moslavine za koju sam siguran da će vrlo brzo postati „in“ destinacija. Vrhunac je manifestacija Festival vina MoslaVina Kutina koji se održava 25. i 26. lipnja. Naravno, u Kutini ćemo imati svoj štand na kojem će se moći kušati naša vina, ali ove smo godine najviše truda uložili u organizaciju večeri posvećenoj škrletu u našoj vinariji u Popovači. Nazvali smo je “Škrlet Garden Dream”, jer će se, 25. lipnja sve odvijati na otvorenom, na terasi i u vrtu naše vinarije s koje puca pogled od Banovine do Sljemena, do Lonjskog polja, pa s druge strane sve do Kozare“, kaže Tomislav Trdenić koji sa svojom obitelji vodi vinariju više od 20 godina, a 2019. su na velikoj Izložbi vina Hrvatske i vina izvornih sorti u Kutini dobili titulu šampiona sa škrletom odležane berbe iz 2015. dobivši 89  bodova. Još ranije osvojena je i bronca za škrlet na prestižnom Decanteru. 

Ukusno, fino, drugačije…

„To će biti večer u kojoj ćemo sljubljivati vino i hranu, točnije rečeno – škrlet i ribu šaran. Namjerno smo odabrali šarana jer želimo pokazati i dokazati da naši šarani, oni koji su plivali u prirodnom okruženju, a Lonjsko polje je najveće prirodno mrijestilište šarana u Europi, imaju drukčiji okus i teksturu mesa od onih iz uzgoja. Gosti će se iznenaditi kako je to fina riba, a uvjeren sam da će i oni koji su do sada možda imali neugodnog iskustva s jelima od šarana promijeniti mišljenje“, objašnjava Tomislav Trdenić koji je postao majstor pečenja šarana na rašljama, jer u vinariji ih, za njihove goste, godišnje ispeku više od jedne tone.

Večera će imati pet sljedova. Redat će se namaz od šarana, fiš paprikaš, naravno od šarana, potom orzoto (ječmena kaša) sa suhim šaranom i sirom, slijedit će prženi šaran u kukuruznom brašnu s krumpir salatom, a atrakcija večeri bit će šaran na rašljama (kojeg će peći u vrtu, pred gostima) s grah salatom začinjenom domaćim bučinim uljem.

Lagano, otmjeno pitko…

„Sve će sljedove pratiti škrleti moslavačkih vinara, mojih dragih prijatelja: Vinarije Miklaužić, Vinarije Florijanović, Lagena Winery, škrlet Seoskog turizma Kezele i škrlet iz naše vinarije Trdenić. Gostima će uljepšati i olakšati kušanje svojim slikovitim opisima aroma, okusa i mirisa sommelier Tomislav Jakopović koji, ako niste znali, jako dobro kuha. Tako da će on ujedno držati i glavnu kuhaču u kuhinji, a zaslužan je i za recepte i kreiranje menija“, objašnjava Tomislav Trdenić dodajući kako je škrlet idealno vino za sljubljivanje s hranom.

„Lagano je to i pitko vino koje podržava ribu i druge specijalitete, a ima svježinu koja se dobro uparuje i uz neka crvena mesa“, kaže Trdenić.

Kotizacija za večeru, koja počinje u 18 sati je 200 kn, a svoje je mjesto potrebno rezervirati do 23. lipnja, jer broj sudionika je ograničen.

„Htjeli bismo ugostiti svakoga tko navrati, ali to jednostavno nije moguće. I zbog epidemioloških mjera, i zbog veličine prostora, a treba i planirati rad u kuhinji, broj jela, količinu namirnica… Za večeru ćemo se pripremati dva dana, a šarane stavljamo na rašlje tri sata prije dolaska gostiju, jer ovisno o veličini, otprilike toliko im treba da se dobro ispeku“, objašnjava Tomislav Trdenić ponosno naglašavajući kako su se odlučili za još jedan „pomak“. Naime, cijela večer bit će popraćena ugodnim zvucima grupe Urban jazz by Antonija&Lordan.

„Škrlet je otmjeno vino, jela od šarana biti će vrhunska, a večera uz lagane jazz zvuke, posebna. Veselim se, kao i cijela ekipa koja će mi pomoći u njenoj realizaciji“,  napominje Tomislav Trdenić. 

Lollipop