PETI BUČNICA FEST

PETI BUČNICA FEST – Specijalitet sjeverozapadnoga dijela Hrvatske a posebice Hrvatskog zagorja je i bućnica, savijača od tijesta, svježeg sira i naribanih mladih buča.

Zagorci se nadaju da bi nakon što im je već nekoliko jela zaštićeno i na razini EU sad na red mogla doći i bučnica. Marljivi su u njenu propagiranju prema široj publici i eto već pet godina zaredom pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Krapinsko–zagorske županije i Hrvatske turističke zajednice a u organizaciji Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela, priređuju u Kumrovcu, Desiniću i Zagorskim Selima – svake godine drugdje – Bučnicu-fest, gospodarsku, turističku i edukativnu manifestaciju tj. festival bućnice odnosno prodajnu izložbu bućnice ali i drugih domaćih proizvoda, kao i natjecanje u pripremanju bućnice, kaže Milan Kladnički, ispred TZ Kumrovec i okolnih mjesta zadužen da operativno orgnizira priredbu.

Uz ponudu i degustaciju bučnica i izložbu i sajam raznih domaćih proizvoda, priređene su i edukativne radionice u organizaciji Ministarstva poljoprivrede primjerice demonstracija upravo izrade bučnice (voditeljicaAna Žnidarec), pa igraonica za djecu, prigodna ugostiteljska ponuda (kotlovina, domaće kobasice, lovački gulaš), vožnja kočijom (Mirko Majsec), a predstavljen je i kovački zanat. U glazbenom i plesnom programu, nastupili su: Adalbert Turner Juci, Aljoša Mutić, Good old times band, Grupa Štimung, Desinićke mažoretkinje i Dječji zbor Sv. Katarina. Početak priredbe bio je u znaku kubura, naime pucnjevima su priredbu otvorili članovi Kuburaškog lokalnog društva Sv. Martin.

Manifestacija je pokrenuta sa ciljem promocije zagorske tradicionalne kuhinje, buče kao vrhunske namirnice i proizvoda od buča, ali i s ciljem promidžbe općenito turističke ponude općina Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela.

Ove godine u izboru za najbolju bućnicu, sudjelovalo je 12 natjecatelja: Hostel Kumrovec, Villa Zelenjak-Ventek, Grešna gorica, OPG Pri Brozu, Gostionica Kod Starog, Seoski turizam Šumak, Slastice Tri užitka, Vinotočje-izletište Hajduk, Gostilna Kunst iz Bistrice na slovenskoj strani Sutle, Sveta Katarina – dom za starije, Obiteljski dom za starije i nemoćne Ivić i Agroturizam Zaboky selo.

Prema ocjeni ocjenjivačkog suda u sastavu: Branko Čukelj, zatim Ankica Vinković i Martina Geršak, priznanje Zlatna buča 2019 za najbolju bućnicu dobio je Hostel Kumrovec.

Manifestacija je bila odlično posjećena i sve ponuđene bućnice začas su se rasprodale. Sljedeće godine, Bučnica-fest bit će posljednje nedjelje kolovoza u Kumrovcu.

Željko Suhadolnik

Fotografija: Rene Karaman