Pizza za jednim stolom u Veži

Posvuda je puno pizzerija, vrlo sličnih, i u ponudi i po ambijentu. Ali u Zagrebu odnedavna, od početka ove jeseni jedna se izdvaja od ostalih. To je Veža, u Maksimirskoj 27, vlasnik joj je Davor Leskovar, sa suprugom Sandrom.

U kući je sagrađenoj 1892. godine, pa su mladi arhitekti Iva Pauzar i Perko Vuković, kojima je Leskovar povjerio uređenje prostora, odlučili najprije maknuti staru žbuku, a onda je postalo jasno da su dodatne inervencije suvišne: ugledali su prastaru ciglu, skriveni zazidani prozor, voltu od cigala. Intervencija je krenula u drugom planu i odlučilo se u pizzeriju staviti samo jedan stol. U jednom je  komadu od lijevanog željeza, svi gosti sjede za njim u dvije razine…

– Već dugo s dečkima, s kojima sam išao u osnovnu školu u ovom kvartu, a koji su stekli ugostiteljsko znanje, razmišljam da bi trebalo otvoriti mjesto gdje će se dobro jesti, ali i mjesto u koje škvadra iz kvarta može doći na zalogajčiće od domaćeg tijesta i omiljeno piće – rekao je Leskovar.

Jer, ovdje se peku u krušnoj peći na drva, a pizza majstor Silijo Fištrek mijesi tijesto od talijanskog brašna, sam radi šalše…Zanimljivi su i nazivi pizza: Fijanova, Babukićeva, Srebrnjak, Livadićeva, Kuhačeva, Ožegovićeva; ulice su to kvarta između Kvatrića i Maksimira.

 

Originalni su u svemu, pa imaju i „bijele“ pizze: Kurelčeva je s buffalo mozzarellom, maslinovim uljem i bosiljkom, a Babukićeva s Fior di latte mozzarelom, gunaciale slaninom i cherry rajčicama.

U ponudi su jos i super lazanje.

Da, i vina: bijela i crna iz vrbničke vinarije Ivana Katunara.

 

Tekst: Vito Andrić

Fotografija : Rene Karaman