POČELA JE SEZONA CARSKIH ŠPAROGA ( recept )

Počela je sezona šparoga. Ovo sezonsko povrće od davnina se naziva još i carskim jer su po njega brodovima odlazili kako bi carevi na svom jelovniku imali veliki izbor jela koja su nutritivno bogata te vrijedna za naš organizam. Početkom sezone, a nakon blagdana u kojima smo uživali u hrani, zagrebačka zelena oaza- restoran Botanist, na Remetinečkom cesti 101, predlaže jela koja možemo pripremiti i u vlastitom domu ili pak uživati u njima na terasi ili prostoru ove popularne gastro oaze koja je spojena s prirodom.

Hrvatska je bogata šparogama. Upravo ćemo ih ovih dana, s toplijim vremenom pronaći u prirodi oko nas. Poznata je njihova dobrobit za srce, jetru, probavni sustav, ali i postizanje energije te gubitak kilograma. Zelene, bijele ili ljubičaste omiljeno su povrće chefova. „ Ljudi jako vole šparoge, iskorištavamo ih 100%. Gornji dio se koristi za umake za jela, a ostatak stabljike za temeljac. One su zero waste. Sve više se okrećemo zdravoj prehrani i divljim šparogama!“ – govori Kornelije Malić, šef kuhinje Botanista koji šparoge iz Dalmacije nabavlja na Trešnjevačkom placu. 

Ovi vjesnici proljeća bogate su pehrambenim vlaknima, sadrže 90 % vode, bogate su vitaminima A, B i K te vitaminima C i E. Botanist predlaže pet jela koja se lako pripremaju i u vlastitom domu a uključuju juhu od šparoga, fritaju, fuže s panectom i šparogama, rižoto te filet mignon u umaku od šparoga. Šparoge se pripremaju lagani i kratko, preporučeno je pirjanje ili kuhanje na pari ne duže od pet minuta.

Ova zelena oaza, tik do rotora, ovog proljeća blista u novom ruhu uz mnoštvo novih biljaka i sadržaja. Ovo je pravi bijeg od gradske vreve i užurbanog života uz uživanje u zdravim sezonskim delicijama.

RECEPT: Fuži sa šparogama i pancetom

100g fuži

150g šparoge

50g panceta

Maslac

Grana padano

Sol, papar

Na maslinovom ulju prepržiti tanko narezanu pancetu,dodati kuhane vrhove šparoga, podliti temeljcem od šparoga i ukuhati.

Dodati al’dente kuhane fuže i mantekirati s maslacem i ribanim Grana padano sirom.

SELECT PUBLIC RELATIONS

Fotografija: Filip Popović