Prava temperatura za idealan roštilj

Znanost roštiljanja

 Ispeći dobar roštilj djeluje kao najjednostavnija stvar na svijetu, ali samo baciti meso na rešetku i nadati se najboljem nije dovoljno. Svatko s vatrom prave temperature i hvataljkom za meso može napraviti sjajan roštilj, ali samo ako se vodi pravilima majstora. Jednom kad se usavrši priprema idealne vatre, na pola ste puta do nezaboravnog gastro užitka. U suprotnom, nedovoljno jaka vatra, može rezultirati komadima mesa koji će izgledati više kao da su kuhani ili podgrijani, odnosno neće biti zapečeni i imati onaj neodoljivi šmek grilla.

Ljubitelji roštilja znaju da meso s roštilja može jako varirati – od vrhunskog, sočnog komada prepunog okusa do isušenog prepečenog razočarenja. Komadi crvenog ili bijelog mesa i komadi napravljeni od mljevenog mesa poput pljeskavica i ćevapčića zahtijevaju različiti tretman prije pečenja, kao i sam postupak pečenja.

Odresci neka budu mlaki

Tako većina kuhara smatra da će komadi crvenog mesa poput vratine biti puno bolje pečeni na roštilju ako su dostigli sobnu temperaturu. Stoga se preporuča takvo meso nešto ranije izvaditi iz frižidera kako ne bi bilo jako hladno kad dođe na rešetku.

S druge strane, mljeveno meso poput ćevapčića i pljeskavica, na roštilj je bolje staviti ravno iz frižidera. Naime, mljeveno meso mnogo lakše gubi vlagu i isušuje se pri pečenju, a isušivanje mesa znači i manje okusa. Zbog toga je takve vrste mesa najbolje na roštilj stavljati hladne, a čest trik koji majstori roštilja koriste je i ‘vlaženje’ ćevapa i pljeskavica hladnom vodom za vrijeme pečenja.

Također, komadi mesa s kosti peku se duže od onih otkoštenih pa treba imati u vidu da se dijelovi oko kosti moraju jače zapeći. Meso nije potrebno okretati previše puta, jednom do dva puta bit će sasvim dovoljno. Nakon pečenja, meso treba ostaviti nekoliko minuta da se sokovi sjedine odnosno da se smiri.

Kvaliteta je presudna za rezultat

I nemojte zaboraviti – za vrhunski rezultat nije dovoljno samo dobro temperirati meso – izuzetno je važno i odabrati meso provjerene i vrhunske kvalitete. Upravo zato PIK Volim roštilj pravi je odabir za sve ljubitelje mesa i dobrog druženja s ekipom uz finu klopu.

Vrhunski PIK grill proizvodi dolaze u modernim crnim pliticama, a atraktivna folija Volim roštilj asortimana lako se otvara i omogućuje još bržu i lakšu pripremu grill specijaliteta. Prepoznatljiv PIK okus i širok izbor ćevapa, kobasica, pljeskavica, ražnjića i ostalih delicija zadovoljit će svakog željnog dobrog roštilja. Provjereno porijeklo, širok asortiman i praktična pakiranja najbolji su argumenti da uz „Volim roštilj“ i vi postanete vrhunski roštilj majstor. Uz PIK Volim roštilj specijalitete pripremite nezaboravnu roštiljadu o kojoj će svi pričati.

PR: Komunikacijski laboratorij