PUT TURSKE KAVE

U Diana baru hotela Westin u Zagrebu održana konferencija za medije na kojoj je, uz omiljeni crni napitak i neizostavni lokum, predstavljen put turske kave.

Povod za organizaciju konferencije za medije je Tjedan turske kave koja se obilježava od 16. do 21. listopada u Zagrebu, a cilj joj je promocija turske kulture i običaja. Turska kava zasigurno je najpoznatiji turski brend, koji se na ovim prostorima već stoljećima njeguje i prenosi na nove generacije. Upravo je iz tog razloga Institut Yunus Emre u Zagrebu odlučio organizirati i gostovanje uglednog turskog stručnjaka za kavu te pomoćnika predsjednika Društva za istraživanje i kulturu turske kave, g. Osmana Serima koji je prisutnim novinarima otkrio dosad nepoznate detalje o povijesti turske kave, načinu pripreme i običajima povezanima s ispijanjem kave.

Tako je, primjerice, istaknuo da turska kava kakvu piju Hrvati i ostali narodi u okruženju, zapravo nije originalna turska kava.  G. Serim je rekao kako ljudi piju kavu zbog zdravstvenih razloga, ali i  zbog sve veće prisutnosti  javne svijesti o važnosti porijekla hrane i pića koje konzumiramo.

Originalna turska kava se priprema od srednje prženih zrna, a ne preprženih zrna kave, kako se to radi u Hrvatskoj i drugim zemljama u kojima je turska kava popularna. Pravilna preprženost zrna, kavi daju osebujan miris, okus te posebnu aromu.  U početcima nastajanja trenda ispijanja kave, njezin okus je bio izrazito gorak. Zbog siromaštva, šećer se nije se mogao svakodnevno koristiti pa je uz gorku kavu prijalo sušeno voće i voda, od čega je kasnije nastala poznata poslastica lokum. U turskoj je tradiciji uvriježeno pravilo da djevojka svojem budućem suprugu kod kuhanja kave doda i malo soli. Ako njezin odabranik ispije kavu do dna i pritom ne spomene slanoću kave, buduća mladenka može biti sretna jer je to znak da je njezin budući muž poštuje. Osim toga, g. Serim je rekao i kako je nepisano pravilo u Turskoj da se najbolja kava uvijek priprema za punicu.  Osman Serim je inače  priznati gastronomski stručnjak koji je upravljao s više od 180 projekata vezanih za hranu i piće, s posebnim fokusom na tursku kavu koja već odavno predstavlja mnogo više od običnog napitka.

PR: Apriori