Rekordan broj izlagača i vrhunska kvaliteta proizvoda obilježili su peti Međunarodni festival pršuta u Drnišu

Preko 75 proizvođača pršuta, pancete, pečenice, sira, vina i drugih domaćih proizvoda iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine sudjeluje na ovogodišnjem 5. Međunarodnom festivalu pršuta u Drnišu. 

 Svečanim protokolom i dodjelom priznanja, otvoren je 5. međunarodni festival pršuta u Drnišu. Festival je, u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović, otvorio župan Šibensko – kninske županije, Goran Pauk. U uvodnom dijelu, dobrodošlicu je svim izaslanicima, izlagačima, posjetiteljima i sponzorima poželio gradonačelnik Drniša, Josip Begonja, a zatim su prisutne pozdravili i predsjednik Udruge Drniški pršut, Drago Pletikosa,  načelnik općine Tinjan, Goran Hrvatin, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, Dragan Kovačević, državna tajnica pri Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Ministarstva turizma, Tonći Glavina, te Nediljko Dujić, predsjednik županijske skupštine.

Odmah po otvorenju, uslijedio je i najsvečaniji dio – objava rezultata ocjenjivanja i dodjela nagrada proizvođačima. Predsjednica ocjenjivačke komisije, Sandra Petričević iz Veterinarskog zavoda u Splitu  izrazila je zadovoljstvo stalnim rastom kvalitete pršuta koja se jasno vidi iz godine u godinu. Raste broj zlatnih medalja i sve je teže uočiti fine razlike među vrhunskim proizvodima. Sveukupno su prijavljena dvadeset i tri uzorka. Dodijeljene su četiri brončane, šest srebrnih i čak dvanaest zlatnih medalja, a titulu šampiona ponio je pršut Mesne industrije „Braća Pivac“ iz Vrgorca.

O potencijalima i izazovima razvoja pršutarske industrije bilo je riječi se na okruglom stolu organiziranom u sklopu festivala. Proizvodnja pršuta nije samo dio naše kulturne baštine, već i konkurentan, izvozno orijentiran proizvod. Hrvatski pršut je proizvod vrhunske kvalitete, s velikim tržišnim potencijalom. No, s današnjim proizvodnim kapacitetima od oko 350.000 komada godišnje ne podmirujemo niti polovicu vlastitih potreba. Proizvodnja pršuta zahtijeva nove investicije, implementaciju najnovijih tehnoloških dostignuća te snažniju promociju čime bi se stvorili preduvjeti za veći plasman na tržište EU i u domaćoj turističkoj ponudi.

Program je nastavljen nastupom Gradskog pjevačkog zbora Neuma, a brojni posjetitelji su se prošetali drniškom Poljanom, razgledavajući zaista bogatu ponudu pršuta, pečenice, pancete, sira, vina, meda, soparnika i brojnih drugih domaćih delicija i suvenira. Najveći broj posjetitelja očekuje se u subotu, u 21 sat, kada nastupa Goran Karan. Sajamski, kulturni i zabavni dio festivala traje tijekom sve do nedjelje navečer. Na pozornici se izmjenjuju kulturno umjetnička društva i zabavni programiZa turiste koji bi željeli znati više o povijesti Drniša, omogućen je obilazak grada u pratnji stručnih vodiča. Cjelokupan program festivala možete pronaći na www.drniskiprsut.com

PR : Udruga proizvođača Drniškog pršuta