Znate li što je neonapoletana i kako se priprema?
Nakon što su godinu dana svakodnevno iskušavali recept za tijesto, kada su napokon otvorili vrata pizzerije na Mejašima, pokrenuli su pravu lavinu reakcija, a od nedavno otvorili su i novu lokaciju u centru grada
Pizzaferaj, pizzeria koja je već gotovo godinu dana nezaobilazno ime na splitskoj gastro sceni, donosi inovativan pristup pizzi, i to ne samo kao jelu, već kao nezaboravnom iskustvu koje ćete prepričavati.
Nekoć smatrana kao hrana namijenjena siromašnijoj i radničkoj publici, pizza je danas zasigurno najpopularnije jelo na svijetu koje se pretvorilo u svojevrsnu „kulturu“ koja oduševljava sve generacije i uzraste, a nudi bezbroj mogućnosti slaganja okusa. Osim onoga što je na pizzi, znalci će reći da je tijesto ono što radi razliku. Upravo tijestu je i posvećena najveća pažnja u Pizzaferaju. Pomno odabrani omjeri ponajboljeg brašna na tržištu i uvjeta odležavanja, nakon minimalno tri dana hladne fermentacije, ono su što okus ove pizze čini jedinstvenim. Bez dodanog kvasca, napravljeno od vlastitog startera kiselog tijesta, pizza u Pizzaferaju donosi vam savršenu ravnotežu između hrskave korice i laganog prozračnog ruba. U Pizzaferaju se nude neonapoletane, moderni pristup u proizvodnji tijesta koji se oslanja na nove tehnike u pekarstvu, duge fermentacije i visoki stupanj hidratacije.
Osim klasičnih okusa poput Capriciose i Margharite, Pizzaferaj nudi i „signature“ pizze zanimljivih naziva poput Pepperite, Operacije sablja i Trouffle Trouble. Ono što doprinosi dinamici ponude svakako su i ponude “Pizza tjedna” koje se mijenjaju svaki tjedan i variraju zavisno o sezonskoj ponudi namirnica. Tako su do sada u Pizzaferaju u ponudi bile “Baš Pizzada” s dalmatinskom pašticadom, koju je posebno za ovu prigodu pripremila baka Nevenka, vremešna gospođa od 88 godina čiji starinski recept je nadaleko poznat u obitelji, zatim pizza “Koza Nostra” s različitim teksturama mladih kozjih sireva.
Osim s pizzama, u Pizzaferaju se ponose i sa Splićanima već poznatim Tony’s burgerom koji se proslavio na splitskim street food festivalima, a sada je svoj stalni dom pronašao u Pizzaferaju. Napravljen od najkvalitetnijih sastojaka domaćih proizvođača, pecivo proizvodi lokalna artisan pekarnica “Kruv”, specijalizirana za kisela tijesta, a meso stiže iz Meat The King-a, prve hrvatske butik mesnice, Tony’s burger topi se u ustima i osvaja vas na prvi zalogaj.
Naravno, posebni naglasak stavljen je i na pića, pa će tako pivoljupci sigurno pronaći nešto po svom guštu, kao i ljubitelji kvalitetnih koktela i finih vina.
Otvorena u istočnom dijelu grada, na Mejašima, ova pizzeria odmah je privukla veliki interes Splićana, a najveće zadovoljstvo, kažu, pričinja im upravo to što ljudi dolaze iz svih dijelova grada, pa i iz okolnih mjesta i gradova. U Pizzaferaju su najsretniji kad im se ljudi opetovano vraćaju i to je upravo to ono što ih pokreće da se trude još više i pomiču granice izvrsnosti, jer nema ljepšeg poklona od osmijeha zadovoljnog gosta. Na kraju dana, ničeg ovog ne bi ni bilo bez zadovoljstva gostiju.
Jedna od stavki koje svakako utječu na ukupni dojam gostiju je i interijer. Spoj moderih betonskih zidova, toplog drva, pastelnih tonova s par antiknih komada, svakako je jedan od razloga koji je ovo mjesto promaknuo u omiljeno okupljalište Splićana.
Od ovog ljeta, Pizzaferaj je otvorio i filijalu, Pizzaferaj City, u Dioklecijanovoj palači, na adresi Majstora Jurja 8, u predivnom ambijentu Palače kod Zlatnih vrata. Pizzaferaj je ljubav koja osvaja na prvi zalogaj sa dugim after tasteom.
Sarah Josipović
Fotografija: Maksim Bašić