Tri savjeta za potpuno uživanje u gastronomskim jesenskim čarolijama

U gastronomskom smislu jesen je čarobno godišnje doba. Bogatstvo okusa i vitamina na svakom je koraku i nije potrebno mnogo truda da svaki obrok bude potpun – i s nutritivnog i s aspekta punoće ukusa. Ipak, za dovoljno energije i koncentracije koje zahtijevaju sve obaveze za koje ste se previdjeli, ali za podršku boljem imunitetu u hladnijem vremenu u kojem smo sve češće u zatvorenim prostorima ipak valja obratiti pozornost na nekoliko sitnica.

Sezonska hrana – uvijek najbolji izbor

Nutricionisti će rado naglasiti važnost konzumacije sezonske i lokalne hrane. Namirnice su na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti i okusa, a kupnjom hrane od lokalnih proizvođača izbjeći ćete procese skladištenja i mogućih nepoželjnih tretiranja namirnica kojima se postiže dugotrajna svježina. Odabirom zdravih sezonskih namirnica pridonijet ćete postizanju balansa u vašem organizmu, zato maksimalno uživajte u šarenilu jeseni koje ona donosi na vaš tanjur: od gljiva, kestenja, kukuruza do raznoraznog voća i povrća. Postoji još jedna prednost – ovakva je hrana lako dostupna – pronaći ćete ju već na obližnjoj tržnici.

Dovoljan unos vitamina i probiotika

Ako dolaskom hladnijeg vremena osjetite pojačani umor, niste sami – mnogima će organizam slati signale iscrpljenosti i potrebe za dodatnim odmorom. Jesen donosi stare ili nove obaveze, raspored pun raznih aktivnosti i milijun tablica koje valja popuniti. Zato je važno posvetiti pažnju dovoljnom unosu vitamina i probiotika koji će vašem organizmu osigurati potrebni „boost“. Uživajte u smoothiejima sa sezonskim voćem i povrćem, receptima koje sadrže fermentirano povrće (npr. kiselo zelje) jer su prirodno puni probioticima koji imaju veliku ulogu u održavanju imuniteta, kvalitetnim uljima (maslinovo, bućino).

Dobra probava

Zdrava probava ima iznimnu ulogu za zdravlje i za uredno funkcioniranje organizma. Putem hrane organizam dobiva tvari koje se u probavnom sustavu razgrađuju i šalju u stanice što je glavna funkcija probave. Ne manje bitna uloga probave je i izbacivanje otpadnih tj. štetnih tvari iz organizma. Ukoliko probava ne funkcionira kako treba, možete osjećati više neugodnih simptoma koje narušavaju kvalitetu života. Jedan od njih može biti i umor kojeg ste već pripisali promjeni godišnjeg doba. Stoga se potrudite da vaša probava funkcionira „kao urica“.

Znate li da Jamnica dokazano prirodno potiče probavu?

Povoljno djelovanje “kiselica” na probavu uočeno je još prije nekoliko stoljeća, a budući da prirodna mineralna voda Jamnica sadrži minerale poput natrija, kalcija, magnezija, kalija, klorida, fluorida i drugih može se okarakterizirati kao hidrogenkarbonata kiselica. Jednostavno govoreći, Jamnica izvire s mjehurićima koji imaju blagotvoran i nezamjenjiv učinak na probavu. Jamnica potiče izlučivanje želučanih sokova koji sadrže sve potrebne spojeve za normalnu razgradnju hrane te ima pozitivan utjecaj na pokretljivost želuca i njegovo normalno pražnjenje.

Ako ste jedan od onih koje jesen inspirira na uživanje u „težoj“ hrani, svakako se opremite Jamnicom koja će biti vaš glavni saveznik – istraživanja su dokazala da Jamnica pozitivno utječe na izlučivanje probavnih spojeva iz gušterače te tako olakšava rad jetre i žuči čime potiče normalnu probavu hrane i u tankom crijevu, a to je posebno važno nakon “težih”, masnijih obroka.

Uživajte u svim bojama i okusima jeseni; spavajte dovoljno, šećite puno, a kada se počastite ukusnim jesenskim poslasticama (među kojima je i divno pečeno ili kuhano kestenje) sjetite se da ćete probavi učiniti uslugu s već jednom čašom prirodne mineralne vode Jamnice.

Jamnica