Vegan chef Ivana Rukavina u Blue Lotus resortu na Tajlandu!

Naša suradnica se javlja sa Tajlanda

Prije nego odjurim na doručak i izgubim sebe u raznolikosti ponude srčući svoj omiljeni guava juice, voljela bih kratko podijeliti svoje dojmove s edukacije.

Biti plant based chef u Hrvatskoj nije nimalo lak zadatak. Snažan utjecaj tradicije, običaja i osobnih navika očigledno su još uvijek veliki zalogaj za domaću kulinarsku scenu koja zaostaje za inozemnim kolegama.

Želja za profesionalnim napretkom odvela me na  plant based chef akademiju u Blue Lotus Centar u Evason resort na Tajlandu. Trenutno učim od svjetski poznatog chefa Cristophea Berga u čijem su timu talentirani thai chefovi s dugogodišnjim iskustvom rada u restoranima, zatim Laura Castro, pastry chefica podrijetlom iz Kolumbije i moj dragi prijatelj Ivor Madžar, trenirani raw chef. Dvotjedna intenzivna obuka obuhvaća različite tehnike kuhanja, upotrebe svježeg bilja i začina, osmišljavanje vlastitog veganskog „set menija” i ono po čemu je kuhanje svojevrsna umjetnost – plating tehnike.

Ivana Rukavina

Prvi tjedan bliži se kraju, a obilježit će ga priprema osobnog menija inspiriranog Tajlandom. Poseban izazov bio je sudjelovati pokraj dvoje neizmjerno talentiranih i utreniranih thai chefova i očijukati s količinom chillija i korijandera. Za svaki slučaj džepovi su mi uvijek puni bajadera pred kojom im svijet zastane.

I dok nestrpljivo čekam Baking&Pastry Masterclass s Laurom donosim vam nekoliko inspirativnih crtica s putovanja.

 

Tekst i fotografija : Ivana Rukavina