Viška priča: Zagrijte se najboljim izborom rakija u gradu

Ovog Adventa, griju nas debele jakne, šalovi i zagrljaji onih koje najviše volimo, ali mi predlažemo i grijanje – najboljim rakijama koje dolaze u Zagreb ravno s otoka Visa

Uz mirise viške pogače spravljene po starom viškom receptu, ribljeg ražnjića od orade, ukusnih i slasnih kroštula, koje Višani zovu hroštula te odličnog vina kuhanog tako da zadrži prepoznatljivost porijekla, već četvrtu godinu zaredom posjetitelje zagrebačkog Adventa mame mirisi otoka Visa, objedinjeni u ponudi Viške priče. Očekuje vas susret s čak četrnaest različitih vrsta autohtonih rakija s otoka Visa: Orahovica, Travarica, Rogačuša, Limončelo, Naranča, Komovica, Medica, Lozovača, Koromač, Oskoruša, Smokva, Višnja, Kadulja i Mirta.

Znamo da je upravo rakija univerzalni lijek za sve, od glavobolje do slomljenog srca, stoga je posjet Viškoj priči na Adventu u Maksimiru, Ledenom parku Tomislavcu i Adventu na Europskom trgu svojevrsni bijeg od svega lošeg što se u minuloj godini dogodilo. Dodatan razlog za posjet je činjenica kako se spomenute rakije proizvode u prilično malim i ekskluzivnim količinama te ih nema u slobodnoj prodaji van otoka Visa.

Ponudu Viške priče na Adventu u Zagrebu, uz vrhunske rakije čine i viška pogača, riblji ražnjić, viška rakija, kuhana, ali i sirova vina i to viški plavac mali i bijelo vino kuc, hroštule i cviti – autohtoni viški kolači, energetski kolač od smokve i ljekovitih trava – hib i druge zanimljive delicije. Tu su i vrhunska vina, viški plavac mali i nadaleko poznata viška Vugava iliti Bugava po viški. Aroma vugave je izvrsna, kiselost u trenutku pune zrelosti je očuvana, tako da ima vrlo dobre predispozicije za proizvodnju prošeka. Ona je autohtona sorta, analizom DNA utvrđeno je da ima unikatan profil, odnosno ne podudara se ni s jednom drugom sortom u svijetu.

Pozivamo vas da nas posjetite na tri lokacije na zagrebačkom Adventu sve do 7. siječnja i uživate u degustaciji i druženju.

IZA VIŠKE PRIČE SKRILA SE- KONOBA TEŽOK

U najmirnijem dijelu grada Visa zvanom Kut, na samoj rivi s prekrasnim pogledom na višku valu, nalazi se Konoba Težok. Restoran à la carte nudi pomno izabrane kvalitetne namirnice obrađene na vrhunski način i zbog kojih je postao sinonim za kvalitetnu i autohtonu ponudu vrhunskih mesnih specijaliteta te ribe i morskih plodova iz bogatog viškog akvatorija.

Skladan spoj tradicije i modernog pristupa u pripremi jela, vrhunska uslužnost osoblja te najljepši pogled u gradu učinili su konobu Težok top lokacijom Mediterana, a u 20-ak minuta koliko je kroz višku valu potrebno za šetnju do konobe, uživat ćete u razgledavanju grada i njegovih znamenitosti.

Mnogi zadovoljni gosti imali su priliku uživati u mesnim i ribljim specijalitetima uz vrhunska otočka vina i rakije, a svakodnevni dolazak glavne postave filma „Mamma Mia 2“ tijekom snimanja filma na Visu 2017. godine, nadaleko je poznata priča.

Ljubica Jurić