Zarolani Japanac i Zvijezda majoneza – recept za 10.000 kuna

Osvježavajuća kombinacija algi, wasabija i Zvijezda majoneze istaknula se među više od 370 recepata pristiglih na natječaj Dobro došli u avanture majoneze

Ako se dosad još niste odvažili kod kuće pripremiti sushi jer vam se to činilo previše zahtjevnim, Zarolani Japanac  mogao bi vas razuvjeriti. Osvježavajuća kombinacija lososa, algi, wasabija i Zvijezda majoneze istaknula se među više od 370 recepata pristiglih na natječaj Dobro došli u avanture majoneze i autorici recepta, Katarini Đozović,  donijela nagradu od 10.000 kuna na potrošačkoj kartici.

Na avanture Zvijezda majoneze otisnuli su se brojni ljubitelji umaka koji već više do 60 godina popravlja svako jelo i savršeno se snalazi u slanim i u slatkim situacijama.

Drugo mjesto i nagradu od 5000 kuna na potrošačkoj kartici osvojio je Luka Andrišić s receptom Slatki atak na zlatni batak,  a treće mjesto i nagradu od 3000 kuna na potrošačkoj kartici zaslužila je Slana rapsodija, autorice Nikoline Prašnički.

Isprobajte pobjednički recept i još inspiracije potražite u avanturama majoneze.

RECEPT

Zarolani Japanac

Sastojci:

  • 100 g sushi riže
  • 4 kom listova nori alge
  • 50 ml rižinog octa
  • 1 jušna žlica šećera
  • ½ čajna žlica soli
  • 1 file lososa
  • 100 g očišćenih repova kozica
  • 1 svježi krastavac
  • 1 avokado
  • 40 g Zvijezda majoneze
  • Wasabi
  • Sriracha
  • sezam
  • dimljeni losos
  • soja umak
  • mliječni namaz

Priprema:

Tajna svakog zarolanog Japanca (sushija) su zanimljivi umaci koji čiste sinuse i otvaraju okusne pupoljke. Nama najdraži je Wasabi Mayo – u veliku žlicu Zvijezda majoneze dodajte malo wasabija po želji (otprilike veličine graška) pa izmiješajte da se sjedini.

Drugi začinjeni je Sriracha Mayo – u žlicu Zvijezda majoneze ubacite malo srirache po želji i izmiješajte. Oba umaka prelijte preko sushija.

Za pripremu sushija potrebno je najprije skuhati rižu za sushi prema uputama na pakiranju (omjer riže i vode 1:1). Skuhanu rižu prelijte otopljenom mješavinom rižinog octa, šećera i soli pa ostavite da se ohladi.

Listove nori alge podijelite na pola.

Krastavce i avokado narežite na trakice.

Pripremiti tempuru od 1 jaja, malo rižinog brašna i hladne mineralne vode tako da dobijete smjesu malo gušću od palačinki. Kratko u temperu umiješajte repove kozica i trakice lososa te ispecite u dubokom ulju – cca 2min.

Za klasični sushi – na nori algu raspodijelite pripremljenu rizu (obavezno ostaviti 1 cm slobodno) te puniti nadjevom po želji (krastavac, avokado, losos ili repovi kozica). Zarolajte pa izrežite.

Za preokrenuti sushi, nakon  što se stavi riza na nori algu, posuti sezamom i preokrenuti. Nori algu lagano namazati mliječnim namazom te puniti s lososom i avokadom. Jednu roladu još obaviti dimljenim lososom te isjeći.

Za sushi kornete, idealne za trenutke kad vam dolazi društvo koje voli samo slagati sushi, rižu rasporedite na jednu kvadratnu polovicu alge pa na rižu složite punjenje dijagonalno i zatim zarolajte  svitak s jednog kraja na drugi; slično kao što biste napravili s buketom cvijeća.

Prelijte pripremljenim umacima, poslužite uz soja umak i uživajte u okusima!

Komunikacijski laboratorij