ZAVRŠENO 6. IZDANJE VINSKOG FESTIVALA “DUBROVNIK FESTIWINE”

  Svečanom dodjelom priznanja i večerom za vinare  – završeno je  6.izdanje Dubrovnik Festiwinea

 Na Sunset Beachu Dubrovnik u Uvali Lapad održana je završna večera 6. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine. Posjetitelji, vinski zaljubljenici i turisti su od 22. do 27. travnja 2019.   imali prigodu kušati više od 250 vrsta izvrsnih vina, a u dodatnom programu i sudjelovati u zanimljivim gastro – enološkim radionicama. U petak su radionice bile posvećene izvornim sortama juga – malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, a u subotu prijateljima festivala –  pjenušcima „Salona pjenušavih vina Zagreb – mreže „Salon of sparkling wines“, vinima s Hvara „Ahearne Vino“ te posebno osmišljenoj radionici „Sve najbolje od slatkog“ Damira Zrna i Ivane Bralić, s kojom se na najslađi način program Festivala završio.  Cijeli su tjedan dubrovački ugostitelji pripremili posebne jelovnike, osmišljene samo za ovu prigodu u okviru „Dubrovačke vinske setemane“.  

Pored već spomenutih događanja,  tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo kušalo i biralo vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu – a ovogodišnji pobjednik je Quattro Chardonnay 2018 vinarije Volarević. Uz atraktivan „Blind date: „In love with Ston Oysters“, održao se vinsko ocjenjivanje  „Dubrovnik FestiWine Trophy“: deset članova žirija međunarodnog sastava na čelu s enologom Bojanom Kobalom tijekom tri dana kušalo i ocjenjivalo 110 različitih vina iz Hrvatske, Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije. Najbolje vino ocjenjivanja je  Traminac ledeno vino 2012 vinarije Šimanović iz Krašića s 91,83 boda. Dubrovnik FestiWine Trophy ove je godine po prvi put dodijelio i posebne nagrade najuspješnijima –  nagrade su ručni rad od murano stakla dizajnerskog dvojca Ive Jurić i Nine Čučkovića iz studia Be craft.  Popis svih ocijenjenih vina nalazi se na web stranici www.dubrovnikfestiwine.com/novost/163-rezultati-2019.

Iznimno je važan plemenit cilj gastro spektakla „Dubrovnik FestiWine Gala“ – stipendiranje i edukacija mladih kuhara i sommeliera Dubrovačko-neretvanske županije. Svoje kulinarsko iskustvo i vještine predstavili na ovoj večeri iskusni slovenski chef Jure Tomič i domaći renomirani chef hotela Bellevue, Saša Računica, koji su zajedničkim snagama odgovorili na izazov FestiWinea i kreirali jedinstven meni na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala. Na temelju javnog natječaja  Dubrovačko – neretvanske županije za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su stipendisti Dubrovnik FestiWine Challange 2019., Tony Kužnin i Nikša Karaman koji će  od  20.11-20.12.2019. učiti, raditi i stjecati nove vještine uz mentora Juru Tomiča u Brežicama, u restoranu Debeluh.  

Dubrovnik se odavno pozicionirao na karti svijeta kao destinacija koju se mora posjetiti i doživjeti. Ovim festivalom nastoji se iz godine u godinu pridodati nove sadržaje gostima, koji uz nevjerojatnu povijesnu i kulturnu dimenziju grada od sada imaju priliku zaviriti i u njegovo enološko i gastronomsko bogatstvo.

PR: Priredba

Fotografija: J. Frangen