Znate li kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?

Glavni i najbolji način je korištenjem vlastitih osjetila – mirisom i okusom. Ako ste u položaju isprobati ulje, ili već kupljeno ili prije kupovine, ulijte maslinovo ulje u malu staklenu čašu. Jednom rukom pokrijte vrh, a u drugoj ruci držite čašicu, kako bi se ulje ugrijalo.

Držite čašu na taj način kraće vrijeme, a zatim maknite ruku i pomirišite. Ako osjetite miris voća ili orašastih plodova, primjerice rajčica i badema, ili miris pokošene trave, znači da se radi o kvalitetnom i čistom ulju.

Nakon toga popijte malo ulja, zadržite ga kratko u ustima pa progutajte. Ako ima intenzivan okus, poput biljke, to znači da je ulje čisto. Ako se prilikom gutanja zakašljete ili osjetite lagano peckanje, to je dokaz da se radi o kvalitetnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju jer gorkasto ulje nadražuje grlo.

Ulje kupujte samo od proizvođača kojima vjerujete; s obzirom na visoku cijenu, rizik konzumacije patvorenih ulja je prevelik. Najbolji način za ostvariti uvjete za probu maslinovog ulja prije kupovine je nabavljati maslinovo ulje iz domaće izrade i od malih proizvođača. Isto tako pazite na ambalažu; ako je ulje predugo u plastici, može biti izloženo kancerogenim tvarima. Tamna staklena ambalaža za maslinovo ulje je idealna u svim oblicima, a najviše ih se može pronaći na stanicama firme Bumbar.

————————————

Bumbar d.o.o. obiteljska je tvrtka osnovana 1992. godine te se nalaze u okolici Zagreba, u Svetoj Nedelji. Bave se trgovinom staklenom ambalažom: -bocama, -staklenkama, -čepovima, -zatvaračima od raznih materijala, -pvc kapicama, -te ostalom sitnom opremom (punilice, ukrasne kutije, vrećice).

Tvrtka Bumbar je vrijedan partner mnogih vinarija, uljara, proizvođača bezalkoholnih i žestokih pića, ali i obiteljskih gospodarstava te hobi proizvođača. Kroz višegodišnju suradnju sa više talijanskih i europskih proizvođača stakla, zatvarača i čepova, u ponudi se danas nalazi više od 600 vrsta boca i staklenki te tvrde kako imaju najveći izbor staklene ambalaže u Hrvatskoj.

www.bumbar.hr