Znate li tko je osmislio legendarnu doomsday pizzu oko koje se i danas „lome koplja“?

Pizza majstor i vlasnik pizzerije Chello, Darijan Katalinić idejni je tvorac ove slasne jedinstvene zagrebačke pizze, koja je nastala u povodu smaka svijeta, a mnogi su je kasnije „prisvajali“

Koliko puta smo dosad čekali smak svijeta? Predviđali su ga Nostradamus, Baba Vanga, s iščekivanjem smo čekali 2000. godinu kada su kvaziproroci predviđali da će, nakon što brojke datuma na računalima prijeđu s 1999. na 2000., doći do raspada svih računala na svijetu. To se, naravno, nije dogodilo.

Tu su i Maje, čiji kalendar završava 21.12.2012. i taj se datum spominje kao dan kada će nastupiti ‘smak svijeta’. Upravo je majanski kalendar inspirirao jednog od najboljih pizza majstora u Zagrebu, Darijana Katalinića koji se prije više od deset godina zapitao: „Što bih volio pojesti kao posljednji obrok?“ Darijan je tada poželio napraviti pizzu s pet vrsti sira, četiri vrste mesa i čak tri umaka i ubrzo ju je „lansirao“ gostima pizzerije Chello. Oko „doomsday“ pizze ubrzo se dignuo nezamislivi „hype“, svi su htjeli isprobati nevjerojatno bogatu i sočnu „doomsday“ pizzu idealnu za dvije osobe.  Cijeli grad pričao je o „doomsday“ pizzi, koja u vrlo kratkom roku postala gastro hit, a njezina popularnost nije se smanjila do danas. Darijan je svoju ideju prenosio na pizza majstore koji su tada s njim radili kako bi zadovoljio ogromnu potražnju za „doomsday“ pizzu. Tu je pizzu Darijan zaštitio u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, no kako su pizza majstori odlazili na nova radna mjesta ili su otvarali svoje lokale, tako su svojim gostima počeli nuditi inačice „doomsday„ pizze.

Glorija i Darijan Katalinić

No Darijana nije pokolebala takva poslovna praksa bivših kolega, već je zahvaljujući svojoj kreativnosti i maštovitosti u kreiranju novih i drugačijih pizza  prvi u Zagrebu „izbacio“  i deep dish pizzu inspiriranu susjedovom željom, koji je Amerikanac, da napravi sličnu pizzu kao u Chicagu. Dvostruki sloj tijesta, bogat umak od rajčice i veći broj sastojaka čine je vrlo sočnom, a upravo zbog toga joj najveći gurmani teško mogu odoljeti. Nakon što se je Amerikanci probali u Zagrebu, Chellina deep dish pizza oduševila ih je jer je bila puno sočnija od onih u Americi.

Chellina tajna je u sočnom umaku i domaćoj buđoli dok Amerikanci imaju manje umaka i salamu. Darijan nam je otkrio svoje male tajne pripreme svojih revolucionarnih pizza.

„Među prvima u svijetu kao sastojke za pizzu počeli smo koristiti različite vrste sireva, poput dimljenog sira, čardaša, topljenog sira i ementalera koje kombiniramo s različitim mesnim varijantama. Jako pazimo na sastojke koje koristimo u svim svojim jelima, ne samo pizzama. Kupujemo najbolje sireve, surađujemo s brojnim OPG-ovima od kojih nabavljamo svježe povrće, za suhomesnate proizvode i meso imamo jednu od najboljih mesnica u gradu, Igomat, a odnedavno surađujemo i sa Slavonskim zlom, od kojih nabavljamo domaće ljute umake“, ispričao je Chello revolucionar, Darijan Katalinić. Otkako su otvorili Chello u zagrebačkom naselju Špansko u Kaljskoj ulici 14, ne prestaju pohvale gostiju za domaću slavonsku atmosferu, kojoj uvelike pridonose unikatni starinski predmeti, koje je “ Gloria mahom naslijedila od svoje obitelji, a najviše uspomena veže je uz bakine stvari koje su brižno izložene u 200 četvornih metara ovog restorana.  Domaćini se mogu pohvaliti i nevjerojatno bogatom vinskom kartom vrhunskih domaćih vinara, a u ponudi imaju i ogroman broj craft piva, pa će svaki gost pronaći nešto za svoj gušt.

Romana Vukadin

Fotografija: pizzeria Chello arhiv , Rene Karaman