Jadran radnicima dvije i pol godine prije roka vratio sva potraživanja iz stečaja

Zahvaljujući uspješnom poslovanju od okončanja stečajnog postupka u siječnju 2014. godine, bivšim i sadašnjim radnicima Uprava Jadrana isplatila je jučer i posljednju ratu duga u visini 8,9 milijuna kuna. Naslijeđeni dug radnicima vraćen je dvije i pol godine prije roka.

 Jadran d.d. iz Crikvenice, turistička tvrtka koja u vlasništvu na crikveničkoj rivijeri ima 8 hotela, 2 autokampa i turističko naselje, jučer je na račune više od 900 bivših i sadašnjih radnika tvrtke, vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, isplatila posljednju ratu duga od 8,9 milijuna kuna, čime je čak dvije i pol godine prije roka podmirila sva dugovanja prema radnicima proizašla iz stečajnog postupka.

Od uspješnog okončanja stečajnog postupka u siječnju 2014. godine, bivšim i sadašnjim radnicima Uprava Jadrana d.d. u pet navrata isplatila je ukupno 30.538.978 kuna u novcu, dok je 30,5 milijuna kuna preostalog duga vraćeno u dionicama tvrtke, sukladno pravomoćno potvrđenom stečajnom planu. Većina dugova Jadrana prema radnicima temeljila se na neisplaćenim plaćama i ostalim davanjima, i to od 1997. godine do otvaranja stečaja 2010. godine. Krajnji rok za vraćanje gotovinskog dijela tražbine bio je studeni 2018. godine.

”Današnjom isplatom posljednjeg dijela naslijeđenih dugova našim kolegicama i kolegama prema kojima je dugovanje do otvaranja stečaja naraslo na gotovo 70 milijuna kuna i simbolično i formalno smo zatvorili jedno loše poglavlje u povijesti tvrtke. Ispunili smo sve obveze prema njima iz Stečajnog plana čak dvije i pol godine prije roka. Razdoblje loših poslovnih odluka i zapuštanja tvrtke je iza nas, a povrat dugova daje nam još čvršći temelj da Jadranu nastavimo vraćati poziciju i ugled u hrvatskom turizmu koje je nekad imao. Jadran je danas stabilna tvrtka koja investira u podizanje kategorizacije svojih objekata, koja ponovno zapošljava i ulaže u svoje zaposlenike, koja bilježi rast prihoda i svih poslovnih pokazatelja, koja ima ambiciozan razvojni plan i koja čini zdrav temelj za razvoj turizma, ali i ukupnog gospodarstva čitavog crikveničkog kraja”, izjavio je Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana d.d.

Jadran d.d. od izlaska iz stečaja pozitivno posluje. Prošle je godine tvrtka zabilježila rast ukupnog prihoda od gotovo 6 posto u odnosu na godinu ranije, na 65,07 milijuna kuna, i rast dobiti od gotovo 24 posto, na 2,65 milijuna kuna. Ove se godine očekuje nastavak trenda povećanja svih poslovnih pokazatelja.

Dobri poslovni rezultati nakon izlaska iz stečaja rezultat su prije svega pokrenutog velikog investicijskog ciklusa u povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta, čime je već podignuta kategorizacija većine objekata u sastavu tvrtke, a dva hotela, Omorika i Katarina, ove su godine postala prvi objekti u povijesti tvrtke sa 4 zvjezdice. Dodatno, Uprava je pokrenula i izradu projekta uređenja hotela Esplanade na pet zvjezdica koji će se realizirati u narednih 5 godina, dok će u međuvremenu zahvaljujući ciljanim ulaganjima taj hotel biti dignut na kategoriju 4 zvjezdice superior. Takvim pozicioniranjem hotela na crikveničku rivijeru želi se privući i najvišu kategoriju gostiju visoke platežne moći.

Ovom isplatom izvršene su sve obveze po stečajnom planu prihvaćenom u kolovozu 2013. godine, a sukladno najavama očekuje se i povlačenje izvanredne revizije na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske od strane manjeg dijela bivših radnika koji nisu bili zadovoljni rokovima isplate zadanim od strane Trgovačkog suda.

PR: Jadran Crikvenica