Potpuno obnovljeni hotel Sol Sipar

  • Potpuno obnovljeni hotel Sol Sipar u Punta Resortu dočekao je svoje prve goste u lipnju. Ovaj novi, prozračni, moderan hotel smješten je uz samo more, te 1 kilometar udaljen od središta Umaga.
  • Obnovom je hotel uzdignut na kategoriju 4 zvjezdice i postao 7. umaški objekt nosioc prepoznatljivog Sol brenda.
  • Novootvoreni Sol Sipar ima 236 soba, sedamdesetak više nego do sada. Zbog povećanja kapaciteta proširen je restoran hotela, te su repozicionirani lobby bar i recepcija. Kompletna rekonstrukcija obuhvatila je i okoliš, vanjski bazen i dio plaže. Hotel se može pohvaliti i činjenicom da više od 80 posto soba pruža pogled na more. Također, radi se o ekološkom projektu, s obzirom da je u Sol Sipar ugrađen sustav energetske učikovitosti ”pametnih soba”.
  • Interijer odiše svježinom, elegancijom ali i praktičnošću prilagođenom obiteljskom odmoru. Cilj je svakom gostu pružiti vrhunski ljetni doživljaj i najbolju uslugu. I okolica hotela nudi mnoge mogućnosti za bavljenje sportom, šetnju, uživanje u prirodi i boravak na plaži, te brojne kafiće, dućane i restorane za dnevnu i večernju zabavu.
  • Riječ je o najvećoj investiciji Plave lagune u destinaciju Umag, u koju je ove godine uloženo 130 milijuna kuna.

Rekonstrukcija je bila izazovna jer se dio hotela porušio i novi su se dijelovi morali vizualno i funkcionalno povezati sa postojećim dijelovima hotela što ovakve intervencije uvijek čini izazovnima. U konceptu oblikovanja hotela naglasak se dao na čiste funkcionalne poteze koji se naslanjaju na modernističku tradiciju iz koje su stasali gotovo svi hoteli na našoj obali.  Prizemni javni dio maksimalno se potencirao novim funkcionalnim rasporedom te velikim staklenim stjenkama povezao sa okolišem, poglavito postojećim zelenilom i  morem koje dominira užim okolišem. Slično je i na gornjim smještajnim etažama vizura  prema moru naglašena  velikim ostakljenim ploha kao i staklenom ogradom koja neutralizira barijeru na osi pogleda.

Unutrašnjim prostorom dominiraju neutralna palete boja što u odabiru ploha podova i zidova što u odabiru namještaja. Iako sličnih tonova, zidne se obloge pretaču od glatki bojanih ploha, preko strukturiranih gotovo hrapavih tekstura žbuke do naglašenih reljefa kamenog opločenja.  U simbiozi sa blagom paletom boja koja je tu prisutna nalazimo detalje drvenih textura koje cijelom interijer daju dašak prirodnosti. Zastupljene su u odabiru namještaja ali i velikih ploha djela stropova koje na taj način čine prostor toplijim i ugodnijim. Poseban ritam u prostoru  daju i metani elementi crnih bridova koji gotovo grafički odvajaju prostor što je posebno naglašeno u prostoru restorana. Cijeli koncept interijera balansira između urbanog i perifernog,  mediteranskog i skandinavskog , internacionalnog i lokalnog bez pretenzija da se afirmira u bilo kojem izričaju. Gotovo u opreci sa neutralnošću interijera,  ali upravo zbog toga i kao  svojevrstan balansirajući faktor,  slike su mladog umjetnika Fedora Fischera. Koristeći nijanse boja od neutralnih tonova do tirkizno zeleno-plavih boja , uvijek naglašene materijalnosti, slike kao da isijecaju dio morske površine u kojoj se naziru reljefi kamenog dna.

U istom duhu oblikovane su i jedinice smještajnog djela gdje je naglasak stavljen na kombinaciju svijetlih tonova boja i drva te plavo-zelenih elemenata tekstila koji sobi daju koloristički  akcent.

 

Tekst: Eva De Zan Prusina