Bečke Tržnice ništa ne prepuštaju slučaju

Besplatna provjera gljiva u Beču

Sezona gljivarenja je pred vratima. A kako bi ona protekla sigurno, bečko gradsko poduzeće za upravljanje tržnicama MA 59, građanima nudi besplatno savjetovanje tj. provjeru njihova „ulova“.

U Srednjoj Europi postoji preko 3.000 različitih vrsta gljiva. One rastu u šumama i po poljima, ali i u gradskim parkovima. Neke od njih se smatraju delikatesama, ali mnoge nisu preporučljive za ljudsku konzumaciju. Iako je samo mali broj gljiva uistinu opasan tj. otrovan, svake godine diljem Europe ipak dolazi do trovanja gljivama koja ponekad završe čak i smrću.

Kako nakon opuštajućeg boravka u prirodi i sakupljanja gljiva ne bi bilo negativnih iznenađenja, bečke Tržnice svake godine građanima nude besplatnu provjeru ubranih gljiva.

U filijali poduzeća u blizini poznate bečke tržnice Naschmarkt građani svakog ponedjeljka mogu u uredovno vrijeme svratiti bez najave i na provjeru donijeti ubrane gljive. Usluga provjere moguća  je uz prethodnu telefonski najavu i ostalim radnim danima u ovoj, ali i ostalim filijalama poduzeća.

Protekle su godine, koja je zbog loših vremenskih uvjeta bila loša za gljivare, tijekom provjera uočene 33 otrovne gljive, čime je mnogim ljudima spašeno zdravlje, a možda i život.

 

Tekst: Ivana Ćosić,  Inozemni ured Grada Beča

Fotografija: Schaub-Walzer/PID