Bečki učenici jedu bio

Grad Beč je još 2001. godine pokrenuo inicijativu uvođenja ekološki uzgojene hrane u bečke obrazovne ustanove. Postotak ekoloških namirnica u bečkim se vrtićima od tada znatno povećao. Danas udio mliječnih bio proizvoda iznosi čak 90 posto, a ostalih namirnica 50 posto. Vrtićka djeca u Beču svakodnevno konzumiraju 27.000 dnevnih menija nastalih po biološkim standardima. U osnovnim školama pak udio bio voća, povrća, mliječnih proizvoda i žitarica iznosi 40 posto.

U glavnom je gradu Austrije osim toga 2015. u 340 javnih škola uveden i program besplatne bio užine. Škole jednom tjedno dobivaju dostavu bio voća i povrća koje se djeci svakodnevno dijeli za užinu.

Cilj projekta je djeci što više približiti važnost zdrave hrane regionalnog porijekla te pobuditi zadovoljstvo prilikom konzumacije voća i povrća, i to točno u onoj dobi u kojoj se prehrambene navike još uvijek mogu lako oblikovati.

U protekloj je školskoj godini tako 3.600 razreda tj. ukupno 83.000 učenika dobivalo pošiljke svježe uzgojenog voća i povrća, a podijeljeno je ukupno 3 milijuna porcija tj. 275.000 kilograma zdravih jabuka, mrkava, krušaka i naranči.

© Lucia Bischof

PR: eurocommpr.hr