Hrana za dugi život

Trend– Prehrambena industrija našla je novu tržišnu nišu, hranu namjenjenu starijima.

Na nedavno održanom znanstvenom simpoziju u povodu 50. godina molekularne biologije u Zagrebu, akademik Miroslav Radman objavio je sažetak istraživanja na bakterijama koje možda kriju tajnu „eliksira života“. Tim akademika Radmana provodi istraživanja na bakteriji Deinococcus radiodurans koja svoju robusnost preživljavanja u ekstremnim uvjetima zahvaljuje »precima« koji su živjeli i preživjeli nekoliko milijardi godina. Znanstvenici su na putu da iz tih iznimno otpornih organizama izoliraju male molekule koje štite sve proteine, uključujući i posebne “proteine liječnike” koji održavaju život, a upravo bi one mogle voditi otkriću »eliksira života«, odnosno vječnosti.
No, kao i obično kod projekata u začetku, prije kliničkih istraživanja, osim izoliranja molekule treba provesti opsežne studije na životinjama i ljudima i utvrditi pravilnu koncentraciju molekule koju bi se unosilo u ljudski organizamhranom, pićem ili tabletama.

Ljudi su od pamtivjeka u potrazi za eliksirom mladosti. U današnje doba, živimo sve duže, a želimo se osjećati i izgledati sve bolje. Stoga ne čudi što se “anti aging” razvio gotovo do razmjera znanstvene discipline, a na Zapadu niču «anti aging» instituti, razvijaju se posebne terapije, tretmani, suplementi, programi prehrane i tjelovježbe. Sve to kako bi izgledali bolje, ljepše, zdravije i izbjegli vidljive znakove starenja – najvećih izdajica moderne anti – age generacije.

Hrana za ‘swing generaciju’ – anti-aging proizvodi 
Zemlje zapadnog svijeta suočene su sa značajnim porastom populacije osoba starije dobi, a očekuje se da će udio gerijatrijske populacije i dalje rasti. Primjerice, u Hrvatskoj udio osoba starijih od 65 godina iznosi 17 %. Očekivani životni vijek za žene je 79 godina, a za muškarce 72,5 godina. Prehrambena inudstrija u razvijenim zemljama brzo je prepoznala novu tržišnu nišu i sve više razvija posebnu kategoriju funkcionalne hrane koja cilja na osobe starije dobi. Naime, tržište hrane za tzv. swing generaciju poraslo je za 96 % od 2000. do 2005. godine. Populacija swing generacije je ona s 65 i više godina, a to im je ime nadjenuto zbog glazbe koja se slušala u vrijeme njihovog djetinjstva.

Sastojci koji su posebno popularni u ovome segmentu su probiotici, omega-3 masne kiseline, antioksidansi, soja i koenzim Q10. Sastojci su to koji imaju povoljno djelovanje na probavni i imunološki sustav te ometaju upalne i degenerativne procese u organizmu.

Naravno, ponekad se proizvodi više temelje na marketingu nego na znanstvenim dokazima, pa tako Neuzelle Kloster, 400 godina stara pivovara iz istočne Njemačke, navodi da njihov najnoviji proizvod Anti Aging Bier, usporava proces starenja! Ovo pivo ima 4,8 % alkohola i sadrži spirulinu, algu bogatu proteinima, željezom, vitaminima A i D te flavonoidima. Ovo pivo prodaje se u bocama od pola litre po cijeni od 2,5 €.

U Italiji se može kupiti Jeunesse Dessert – mladenački desert od Parmalata, koji je obogaćen koenzimom Q10 i vitaminom E. Također je 99 % bez masti i ne sadrži konzervanse. Koenzim Q10 je antioksidans koji se često može naći u kremama za lice i njegu tijela, od nedavno se dodaje i u prehrambene proizvode, a ovo je prvi put da ga je kao dodatak prehrambenom proizvodu upotrijebila neka veća kompanija.

Manje kalorija – dulji život? 
Neovisno o razvoju modernih funkcionanih proizvoda namijenjenih populaciji vitalnih starijih osoba, provode se brojna istraživanja koja nastoje rasvijetliti vezu prehrane i starenja. Najviše znanstvenih dokaza ide u prilog teoriji o smanjenom unosu kalorija što može imati pozitivan učinak na više različitih vrsta tkiva koja zajedno utječu na produženje životnog vijeka. Istraživaja provedena na životinjama pokazala su da sniženje energetskog unosa usporava proces starenja i produljuje životni vijek. Smanjenje energetskog unosa u ljudi uzrokuje slične adaptacijske metaboličke procese koji se opažaju na pokusnim životinjama (miševima, majmunima), smanjuju se metabolički, hormonski, upalni rizični čimbenici za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a moguće i malignih bolesti. Ipak, na pitanje može li ograničenje unosa kalorija produljiti životni vijek ili produljiti očekivano trajanje života u osoba normalne tjelesne mase, za sada se ne može odgovoriti. Ipak, umjerenost u jelu i piću u poodmakloj životnoj dobi zasigurno je dobar ulog u zdravlje i dug život.

Darija Vranešić Bender 

arhiva tiskanog izdanje Menu