Hranjive grickalice za proljetni umor

Tijekom duge, hladne i snijegom bogate zime, mnogi maštaju o početku proljeća s kojim nastupaju topliji i sunčaniji dani. Često se zaboravlja  da osim buđenja prirode postoji još jedan, ne tako poželjan vjesnik proljeća – proljetni umor.

Jedan od čimbenika koji najviše pogoduje proljetnom umoru zimski  je način prehrane. U hladnim zimskim danima prehrana je masna i teško probavljiva dok dugotrajna konzumacija takvih namirnica umanjuje zalihe vitamina C  u organizmu. Ekozona, prva hrvatska ekološka robna marka predstavlja hranjive orašide i suho voće kao odgovor na prve simptome proljetnog umora.

Proljetni umor osim ljubitelja zimskih delikatesa češće pogađa i meteoropate, budući da je organizmu potrebno određeno vrijeme da se privikne na novonastale vremenske prilike. Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave Biovege i naše prvo ime prirodne prehrane savjetuje kako se boriti sa proljetnim umorom: ‘Preporučljivo je pojačati tjelesne aktivnosti, kako bi na taj način trgnuli tijelo iz stanja mirovanja. Što se tiče prehrane, svakako treba izbjegavati masnu i teško probavljivu hranu kako bi se jetra odmorila, u čemu će joj pomoći zeleno povrće poput blitve, radiča i matovilca bogato klorofilom. Svakako treba pojačati unos svježeg i suhog voća i povrća radi unosa vitamina i minerala te orašastih plodova koji su važan  izvor omega 3 masnih kiselina, magnezija, cinka i kalija.’

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.