Iskoristite Svjetski dan Sunca za svoju dnevnu dozu vitamina D

Prof dr.sc. Irena Colić o vitaminu važnom za zdrave i jake kosti i zube

Uz toplije dane obično dolazi i bolje raspoloženje, a da to nije slučajno dokazali su znanstvenici koji su otkrili kako se izlaganjem sunčevoj svjetlosti oslobađa i hormon sreće – serotonin.  Uz to, izlaganjem kože sunčevoj svjetlosti tijelo proizvodi i vitamin D, zaslužan za apsorpciju kalcija, zdravlje kostiju, srca i općenito dobro funkcioniranje organizma.

Adekvatan statusa vitamina D potrebit je za očuvanje zdravlja od najranije životne dobi, ističe prof. dr. sc. Irena Colić Barić, pročelnica Laboratorija za znanost o prehrani s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja povodom  Svjetskog dana Sunca, koji se obilježava 3. svibnja,  ističe važnost sunčevog vitamina:

– Vitamin D esencijalan je za zdrave kosti, jer pridonosi iskorištavanju kalcija iz hrane i njegovom ugrađivanju u kosti, stoga se najčešće i povezivao samo sa zdravljem kostiju. Unazad petnaestak godina, adekvatan status vitamina D povezuje se s normalnom mišićnom i kardiovaskularnom funkcijom, manjim rizikom od šećerne bolesti i boljom zaštitom od infekcija.

Istraživanja, naime, pokazuju kako svaka sedma osoba u svijetu pati od nedostatka vitamina D, a osim neadekvatne prehrane,  jedan je od glavnih uzroka manjka vitamina D i zabrinutost zbog raka kože zbog čega se sve manje izlažemo sunčevoj svjetlosti.  Dobra je vijest da je svega 10 do 15 minuta na suncu, u periodu od 13 do 15 sati, dovoljno kako bi se pokrenuo proces sinteze sunčevog vitamina.

Obogaćena hrana

Osim izlaganja sunčevoj svjetlosti, pri čemu se vitamin D sintetizira u organizmu, ovaj esencijalni vitamin nalazi se i u hrani koja je prirodni izvor vitamin D, a organizam ga možemo unijeti i dodacima prehrani i hranom  koja je obogaćena vitaminom D.

– Masna riba (losos, tuna i skuša) i riblje ulje izvrstan su izvor vitamina D, kao i hrana obogaćena vitaminom D – poput margarinskih namaza i mlijeka koju su često sastavni dio doručka,  navodi prof. dr. sc. Colić Barić.

Svakodnevno praćenje prehrane i unos namirnica obogaćenih vitaminom D posebno je važno za rizične skupine poput trudnica, starijih osoba, osoba koje nose zaštitnu odjeću ili su manje izložene sunčevoj svjetlosti.

Europska agencije za sigurnost hrane 2016. godine definirala je adekvatne unose  za sve skupine stanovništva, smatrajući da je 50 nmol/L prikladna koncentracija vitamina D za sve populacijske skupine. Za odraslu populaciju definirani adekvatan unos vitamina D iznosi 15 mikrograma na dan. Za djecu dobi od 1 do 17 godina adekvatan unos je također 15 mikrograma na dan. Za dojenčad od 7 do 11 mjeseci definirani  adekvatan unos vitamina D je 10 mikrograma na dan. Za žene, trudnice i dojilje postavljeni adekvatan unosa vitamina D iznosi 15 mikrograma na dan. Navedene vrijednosti postavljene su na osnovu podataka prikupljenih pod uvjetima minimalne sinteze vitamina D u organizmu tj. minimalnog izlaganja suncu.

Komunikacijski laboratorij