Izdanci i klice iz cijelog svijeta

Za sve koji ovo proljeće svojim gostima na tanjur požele donijeti dašak okusa tradicionalnih svjetskih kuhinja, mogu to učiniti uz gotovo 50 različitih vrsta izdanaka i klica koje se odnedavno nalaze u asortimanu Metro Cash & Carryja.

Izdanak peršina ili bosiljka poznat je sastojak mediteranske kuhinje, ali je manje poznato da će se okus janjetine ili teletine bolje osjećati uz izdanak azijske Kikune, dok će tartar ili tunu Sakura obogatiti svježim, pikantnim okusom, ali i svojom crveno-ljubičastom bojom.

‘Izdanci mogu poslužiti kao dekoracija, kao začin koji će jelima koja svakodnevno jedemo dati intenzivniji okus, a neki od njih poput Atsine, imaju i ljekovita svojstva. Metro je odlučio svojim kupcima ponuditi različite vrste klica i izdanaka kako bi obogatili svoje proljetne jelovnike originalnim namirnicama iz svih dijelova svijeta’, izjavio je Robert Kuhta, direktor nabave prehrane svježeg i ultra svježeg programa u Metro Cash & Carry-ju.

U ponudi izdanaka nalazi se i Aclla s okusom citrusa, koja raste na travnjacima Perua te se dobro kombinira s desertima, ali i uz pikantna jela. Lokalno ju stanovništvo koristi u toplim i hladnim pićima zbog njezinih ljekovitih svojstava. Ponuda izdanaka u Metro Cash & Carryju rezultat je suradnje s tvrtkom Koppert Cress, specijalizirane za uzgoj izdanaka jedinstvenih biljaka.

U ponudi Metro Cash & Carry nalazi se i oko 15 vrsta klica koje iz posebnog netretiranog sjemena te bez upotrebe gnojiva ili sredstava za zaštitu biljaka proizvodi hrvatski OPG Solina. Na policama Metroa se tako mogu naći klice češnjaka, rotkvica i brokule, ali i nešto manje poznatih biljki poput mungo graha za koje se smatra da jačaju funkciju jetre. Zbog velikog udjela vitamina, minerala i proteina, klice su dobar dodatak svakom obroku.

Metro