KAKO SMRŠAVITI

Tijekom cijelog života prehrana je osnovni izvor za održavanje organizma. Pravilnom prehranom nesmetano se odvijaju sve tjelesne funkcije. Posljedice loše prehrane su različite i dovode do smanjene psihičke i tjelesne sposobnosti. Zato svakodnevno moramo unositi u organizam različite i kvalitetne namirnice kako bi naše tijelo bilo zdravo, vitalno i lijepo.

U svakodnevnom životu vrlo često se susrećemo s pojmom viška kilograma i pretilosti, koje mogu ozbiljno ugroziti i narušiti zdravlje. Ova se pojava javlja kada je energetski unos (u obliku hrane) mnogo veći od potrošnje energije. Kada tijelo ne potroši suvišne kalorije, one se jednostavno pohrane u obliku masti. Često se dešava da hrana postaje zamjena za emocije, za ljutnju, tugu ili dosadu. Tako nastaju naslage masti.

Kako se ne bismo doveli u takvu ili sličnu situaciju potrebno je međusobno povezani suplemente koji omogućavaju iskorištavanje masti kao izvor energije, adekvatna prehranu i fizičku aktivnost.

U svakoj mišićnoj stanici nalazi se desetak mitohondrija iz kojih dolazi energija za rad mišića. Prvi izvor energije je glikogen, ugljikohidrat smješten u jetri, mišićima i krvotoku. Tek kad se te zalihe potroše, nakon 20 do 30 minuta fizičke aktivnosti, počinjemo koristiti drugi izvor energije, a to su naše masne stanice.

Mitohondrij ima dvije opne. Glikogen prolazi kroz obje opne i u potpunosti sagori. Tada nastaje energetska molekula ATP za pokretanje mišića. Nakon toga dolazi mast ili slobodne masne kiseline koje ne prolaze drugu opnu mitohondrija. Tada na red dolazi L-Carnitne, transporter masnih stanica do mitohondrija. Dokazano je da L-Carnitne kao dodatak prehrani pomaže u podizanju energije, rješava umor, smanjuje bolove nakon treninga ili neke adekvatne fizičke aktivnosti i vrlo je bitan za poboljšanje fizičke aktivnosti. L-Carnitine ima važnu ulogu u metabolizmu i ne uzrokuje ovisnost ako se uzima duže vrijeme.

 

RAZGRADNJA MASNOĆE IZ SVAKODNEVNE PREHRANE

Fat Burner se sastoji od prirodnih biljnih ekstrakata i s dodatnim L-Carnitinom povećava razgradnju masnih stanica do energije i efekta izdržljivosti.

Uzimaju se nakon obroka. Danas se unose, ali djeluju sutra, one koje se konzumiraju sutradan, djeluju prekosutra. Drugim riječima, upotrebljavaju se svakodnevno kako bi se što bolje razgradila masnoća iz hrane koju jedemo, kako ne bi nastale masne stanice.

Chitosan u sustavu probave skuplja veće količine masti unesene prehranom u nakupine. Na taj način osigurava njihovu eliminaciju prirodnim putem. Chitosan pomaže kod osoba koje vole masnu hranu. Jedan od najvažnijih sastojaka je ekstrakt morskog raka, koji ima zadaću da na sebe veže masnoću iz hrane i time pomaže u balansiranju naših kalorija.

 

POVEĆANJE RAZINE TOPLINE TIJELA TIJEKOM AKTIVNOSTI

Ultra Burner je kombinacija ekstrakta zelenog čaja, L-tirozina i kofeina koja povećava razgradnju masnih stanica u našem tijelu. Zeleni čaj ima važnu ulogu u aktiviranju termogeneze te pojačava oksidaciju masnoće. Sadrži kofein i polifenole, aktivne antioksidante, zaštitnike našeg zdravlja. Kofein ubrzava metabolizam, stimulira razgradnju masnih stanica, produljuje izdržljivost i poboljšava mišićnu aktivnost.

Multivitamini i multiminerali (Multi vita+., High Mineral Stack) – Uzimanje vitamina i minerala osigurava maksimalne funkcije u metabolizmu našeg tijela. Neki studije pokazuju da unosom tih preparata metaboličke funkcije porastu 20 do 30%.To znači da se uz te suplemente povećava i razgradnja masti u energiju. Kada nema multivitamina i multiminerala, razina metabolizma je niža te i suplementi imaju manji učinak!

 

ZAMJENSKI OBROK

Sirutkini, mliječni, jajčani i sojini proteini ili njihove mješavine služe kao zamjenski obroci u programu mršavljenja s vrlo niskom razinom ugljikohidrata i masti. Izuzetno su ukusni, s okusom čokolade, banane, jagode, vanilije itd. Posebno je dobro za žensku populaciju jer su obogaćeni vitaminima, mineralima, izoflavanoida i dr.

 

FIZIČKA AKTIVNOST

Mast je u našem tijelu uskladištena energija i namijenjena je za fizičku aktivnost. Drugim riječima, bez aktivnosti nema mršavljenja.

Možemo li znati koja će aktivnost imati zadovoljavajući i maksimalan rezultat? Jasno je da treba koristiti onaj mišićni sklop koji u našem tijelu troši najviše energije. To su mišići nogu i prema tome dolazi u obzir vožnja bicikla (sobnog ili klasičnog), steper, trčanje, plivanje, rolanje, planinarenje itd.

Kako dugo treba trajati aktivnost? Ako struka računa da oko prvih 30 minuta rada nogama trošimo samo glikogen, jasno je da trebamo raditi duže. Optimalno je biti u aktivnosti 70 do 90 minuta 5 do 6 puta tjedno.

 

OČEKIVANI REZULTATI KOD MRŠAVLJENJA

Ako se pridržavamo svih navedenih činjenica pravilnim izborom suplemenata, adekvatnom pretežno proteinskom prehranom s dovoljnom razinom ugljikohidrata, tada samo dužina fizičke aktivnosti određuje rezultat. Neki minimum koji je isplativ je aerobna fizička aktivnost 5 dana u tjednu u trajanju od oko 60 minuta. Dokazani rezultat je u velikom broju primjera oko 3,0 do 3,5 kg mjesečno masti prevedene u energiju. Ta se količina povećava do oko 5 kg masti mjesečno ako smo odlučni i odrađujemo dnevno oko 90 minuta.

Ne postoje nikakve čarobne tablete za mršavljenje bez fizičke aktivnosti!

 

KAKO USPJEŠNO SMRŠAVITI?

1.Povećati razinu L-Carnitina u našem tijelu

Moraju se uvijek uzimati dva preparata. Uzima se 30 do 60 minuta prije fizičke aktivnosti.

Koju količinu trebamo uzeti? Sve ovisi o količini masnih zaliha, a obično se uzima 500 do 1200 mg po jednoj aktivnosti.

Gdje se nalaze naše masne zalihe? Na puno mjesta, “razbacane” individualno po našem tijelu i još k tome zaštićene opnama.

Kako ćemo osigurati da se mast i transportira i razgradi do energije? Osim pravilnom prehranom potrebni su i određeni dodaci prehrani kako bi “uništili” višak kilograma.

2.Povećati razinu topline tijela tijekom aktivnosti

Saune, masaže, uzimanje dodataka prehrani koji imaju zadaću da ubrzaju metabolizam i ujedno povećavaju razinu razgradnju masnoće. (Ultra Burner, Fat burner, Pyruvat..)

  1. Multivitamini i multiminerali

Uzimanje suplemenata osigurava maksimizaciju raznih funkcija u metabolizmu našeg tijela.

  1. Otpadni dio iz metabolizma završava u našem urinarnom traktu. To ima za posljedicu češće mokrenje jer ga se tijelo želi što prije riješiti. Treba piti dosta tekućine da se što brže i kvalitetnije riješimo tog otpada boljim ispiranjem urinarnog trakta.
  2. Nepravilna prehrana može biti jedan od faktora koji ruši cijeli sistem mršavljenja. Ovdje nema dijeta! Osnovna prehrana je bazirana na povećanom unosu proteina iz mesa, ribe, mlijeka i bjelanjka jaja te eventualno proteinskih preparata u prahu na bazi soje, mlijeka, jaja ili sirutke. Trebamo jesti i ugljikohidrate jer su oni neophodni u našem metabolizmu. Slatko po mogućnosti zaboravimo.

 

ŠTO JESTI OD UGLJIKOHIDRATA?

– Raženi, crni, integralni, kukuruzni i slični kruh

– Rižu, po mogućnosti integralnu, manje količine

– Tijesto, također integralno, manje količine

– Krumpir, samo kuhan.

 

Arhiv tiskanog izdanja Menu