Ladin NUTRISAPIENS: Gastronomija i menopauza

Postoji više razloga zašto bi žene trebale staviti naglasak na  gastronomiju kad osjete otežavajuće signale vezane za dolazak menopauze kao što su: manjak energije, lošiji san, pad raspoloženja, manjak životne i seksualne želje, ubrzano starenje, umor, pojačano debljanje i niz drugih pojava koje su vezane za pad ženskih spolnih hormona.

Već u periodu perimenopauze žene osjećaju neke od ovih simptoma, a pored toga potrebno je tijelo dobro zaštititi od osteoporoze koja počinje biti pojačana prijetnja za zdravlje žene.

Slabije izlučivanje hormona glavni je uzročnik pada fizičkih funkcija i raznih popratnih simtoma i ponekad će nam hormonalni supstituti kroz razne oblike biti neophodni, ali ako dobro ne nahranimo hormone i općenito naše tijelo onim što mu je  potrebno , možemo samo pogoršati stvar i nakupiti niz nepotrebnih dijagnoza.

Postavljamo si pitanje da li i kako nam prehrana može pomoći za bolji opći status zdravlja i sretniji prolazak kroz menopauzu. Budite uvjereni da adekvatna prehrana može vrlo učinkovito poboljšati sve nepoželjne simptome, štoviše, može spriječiti njihov nastanak.

Zbog užurbanog načina života često zanemarujemo potrebe tijela. Najčešće se to pokazuje kroz svakodnevne isprazne doručke kad žene samo ubace nekoliko keksića ili šnitu kruha i marmelade uz kavu i odjure na posao. Zatim, za vrijeme pauze, srećom, većina ipak pojede neku voćku, ali uz to uglavnom pekarske proizvode kupljene na putu za posao ili neka zaliha keksi ili krekera iz ormara, u najboljem slučaju orašasti plodovi… pa ručak koji je uglavnom uravnotežen, a večera opet tako-tako. Kada napravimo dubinsko skeniranje tjedne prehrane, žene lako uviđaju kako dugotrajno iscrpljuju tijelo praznim kalorijama, manjkovima dragocijenih vitamina, minerala, zaštitinih tvari, aminokiselina, dobrih masti…

Gastronomija kao kult birane hrane i kuharske umjetnosti koja je sama po sebi prava umjetnost, može nam pomoći da osvježimo našu svakodnevnu prehranu  uz jednostavne, a zdrave recepte.  U pokušaju da se pomogne modernoj ženi i njenoj obitelji da uz sav poslovni pritisak održi svoju životnu ravnotežu i  zdravlje, pojavili su se novi koncepti pojednostavljene, ujedno  prirodnije i zdravije  prehrane. Moderne kuharice obiluju receptima koji su bazirani na superhrani (superfoods) i sezonskim namirnicama i mogu nam poslužiti kao dobar vodič u bolju prehranu i zdravlje. Neke prijedloge recepata možete pogledati i na Nutrisapiens stranici pod rubrikom recepti: http://nutrisapiens.hr/zdrava-prehrana . Više o prehrani za menopauzu u nastavku u slijedećem broju.

Lada Šnajder