Ladin NUTRISAPIENS: Hrana bez hranjivih tvari i superhrana – što nam je preostalo za superzdravlje

Možda  smo uvjereni da smo “u dobroj formi”, a da u stvari ne funkcioniramo punim kapacitetom jer je naše tijelo u nedostatku  određenih nutrijenata. I kada  nismo prisiljeni ići k liječniku, na nama je da učinimo najbolje za našu dobru formu i zaštitimo  zdravlje kroz prehranu.

Nije isključeno ponekad posegnuti i za dodacima prehrane i superhrani (“superfoods”)  jer sve više i češće  postaje neophodno uzimati dodatke kako  bismo održali dobru formu ili posligli super-formu. Bez obzira na službene zdrastvene preporuke i li stavove, današnje namirnice, u većini slučajeva  nisu dovoljne da nam pruže nutritivni optimum .

Unatrag nekoliko desetljeća svjedočimo drastičnom padu koncentracije hranjivih tvari u suvremenoj hrani, a istovremeno se  pokazuje porast “praznih kalorija”kroz loše masti i šećere za koje, uostalom,  nema  mjesta u zdravoj prehrani.

Makar nam se činilo nevjerojatnim, da bi se zadovoljile prehrambene vrijednosti voća ili povrća iz 1950. godine, trebalo bi ga danas pojesti pola sanduka! Pored toga,  prosječan suvremeni čovjek ima potrebu manje jesti da se ne bi prekomjerno debljao, pa je često u nedostatku  nutrijenata. Iz tog razloga veliki broj ljudi svakodnevno uzima multivitaminske  i multimineralne suplemente, a izbor bi trebao ovisiti o aktivnosti i osobnom stilu života.

Prilikom dubinskog skeniranja prehrane  osobe, vrlo često vidim  manjkove  nutrijenata, prvenstveno pojedinih važnih minerala, vitamina, omega 3 masnih kiselina, prehrambenih vlakana, a također i viškove loših ugljikohidrata i loših masti, soli…. što nije neobično za suvremenog čovjek koji jede prosječnu suvremenu hranu.

Moramo biti svjesni da su hranjive tvari u obliku relativno ograničenog broja elemenata, koje nazivamo makro i mikronutrijenti,  uključene u sve temeljne reakcije i procese našeg metabolizma, pa nije teško shvatiti da kronični nedostaci, ali i pretjerani unosi  loše hrane,  vode k nastanku ili razvoju raznih bolesti.

Prehrambena optimizacija kroz bolju prehranu i specifičnu, individualiziranu suplementaciju utječe na sve zdrastvene aspekte čovjeka, pa   ima ulogu aktivne prevencije i olakšava liječenje određenih bolesti.

Lada Šnajder