Ladin NUTRISAPIENS: Moderna gastronomija, hormoni i menopauza (2.dio)

Prehrana ima direktan utjecaj na hormonalnu ravnotežu te je u slučaju neravnoteže ili problema u menopauzi  poželjno poduzeti i slijedeće: pregledati prehrambeni status kroz dubinsko skeniranje prehrane, ustanoviti moguće  manjkove nutrijenata i viškove loših namirnica te optimizirati prehranu u skladu s potrebama tijela.

Da bismo pravilno nahranili hormone, potrebno je da u prehrani budu dovoljno, ali ne pretjerano zastupljene potrebne aminokiseline, dobre masti, ugljikohidrati nižeg glikemijskog  indeksa, voće i povrće, D vitamin u obliku suplementacije kroz zimske mjesece, a od minerala posebno magnezij, kalcij i cink.

Znamo da postoje i neprijatelji hormonalne ravnoteže koji se skrivaju u obliku prerađene industrijske hrane (nadodani šećeri, loše masti, aditivi, …), ugljikohidrata viskokog glikemijskog indeksa, loših masti (transmasti i rafinirana biljna ulja), ksenoestrogena iz plastične ambalaže i pesticida te zasićenih masnoća iz mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda koji ometaju sintezu hormona.

Istodobno  zdrava crijevna flora je osnovni preduvjet za zdravo funkcioniranje cijelog tijela, a loša crijevna flora, centralni problem uz modernu prehranu, smanjuje asimilaciju nutrijenata i sintezu hormona. Kod žena dodatno primjećujem i utjecaj raznih emotivna stanja na apetit ali i na asimilaciju hrane.

Znamo da u menopauzi nutritivna pothranjenost dovodi do povećanog rizika oboljevanja od osteoporoze. Evo kako dolazimo u začarani krug: energetske potrebe žene u menopauzi se smanjuju, pa žene tada trebaju malo manje jesti, a moderna prehrana već je sama po sebi sve osiromašenija važnim nutrijentima. Pored toga, industrijski prerađena hrana pridonosi  zakiseljenosti organizma, zbog čega organizam troši dragocijeni kalcij za otkiseljavanje,  ali i djeluje loše na našu crijevnu floru i na asimilaciju potrebnih hranjivih tvari. Zato nije teško shvatiti toliko visok  rizik od osteoporoze, pogotovo ako živimo sjedilačkim načinom života.

Zbog svega spomenutog i opet se vraćamo na važnost hrane u njenom što prirodnijem obliku koja će osigurati tijelu što više nutrijenata, a moderna gastronomija nam pomaže da maštovito, ukusno, jednostavno  i zdravo pripremamo poželjne namirnice. Tako pripremljena hrana djelovat će pozitivno i na naša osjetila, podižući nam raspoloženje.

Lada Šnajder