Ladin NUTRISAPIENS: Ranojutarnji smoothie- Slasni početak dana kada nemamo vremena za pravi zajutrak

Veliki je broj ljudi koji mi kažu da nemaju vremena,a niti apetita rano u jutro  pojesti  pravi  zajutrak. Zato  prije jutarnjeg odlaska na posao, u školu ili na trening,  preporučam da barem popijete jedan zdravi , brzo pripremljen  smoothie za koji trebate nekoliko minuta vašeg dragocijenog ranojutarnjeg vremena  kada smo u velikoj žurbi.

Bolje ćemo se osjećati  kroz jutro ako ne odemo od kuće natašte. Smoothie se brzo priprema,  tijelo će dobit važne nutrijente, ali nećemo biti dugo siti  jer smoothie nije energetski bogat, pa je nakon ranojutarnjeg treninga, za vrijeme školskog odmora ili pauze na poslu potreban  dodatni  energetski i nutritivni unos kroz  konkretni doručak ili užinu.

Nekako najviše predlažem voćnu formulu smoothie-a zbog njegove  vrlo visoke  nutritivne vrijednosti čime već rano ujutro počinjemo pokrivati dnevne potrebe našeg tijela dragocijenim nutrijentima i antioksidansima.

Najjpoželjnije voće za ovaj smoothie je bobičasto (aronija, maline, crne bobice, jagode… možemo koristiti  i smrznuto), a također i drugo sezonsko ili tropsko (najradije koristim smrznuti miks mango,ananas,kiwi, papaja) radi  raznolikosti okusa i nutrijenata kroz tjedan.

Sastojci za 1 osobu:

  • 1/2 banane ili šaka zobenih pahuljica  + drugo voće (bobičasto, sezonsko ili tropsko)

= vitamini, minerali, antioksidansi, vlakna, malo energije i bjelančevina

  • mlijeko ( sojino , bademovo, kokosovo ili kravlje)

= bjelančevine + kalcij

 

  •  lanene i chia sjemenke– čajna žlica

= omega 3, vlakna, kalcij, željezo

 

  •  biljni proteini u prahu– čajna žlica – eventualno, po potrebi  ako je dijete ili  odrastao čovjek  izložen neuravnoteženoj prehrani s manjkom bjelančevina kroz dan
  •  med ili stevija ako je potrebno dodatno zasladiti = energija

Lanene sjemenke kratko izmiksamo na suho u blenderu i zatim dodamo sve ostale sastojke, pazeći da smoothie ne bude prehladan što znači da smrznuto voće treba prethodno odmrznuti, eventualno zagrijati na brzinu, zajedno s mlijekom.

U ovaj smoothie možemo uvijek dodati i ostalu  superhranu (superfoods) u obliku praha, prema našim navikama i potrebama.

Lada Šnajder