Ladin NUTRISAPIENS: Što je ostalo od našeg osjetila mirisa?

Poput privlačnosti slatkog okusa, naš njuh je evoluirao kako bi nam pomogao pri kretanju u mirisnom okruženju. To je bilo važno za našeg pretka da nanjuši plijen, raspozna biljke, različita tla i mjesta, ali i mirisi tijela otkrivali su važna raspoloženja poput straha ili tjeskobe što je bilo značajno sredstvo tjelesne komunikacije.

Živeći u velikim gradovima, najčešći mirisi koje možemo osjetiti su mirisi parfema (najčešće umjetni mirisi za osvježiti miris prostorija, rublja,WC-a, naših tijela i sl) i jaki mirisi kuhinje. Uglavnom nastojimo izbjeći neugodne mirise, a naši senzori za miris su poprilično otupili onečišćenjem zraka.

Poremećaj mirisa povećava rizik i mentalnih problema kao što su depresija i anksioznost. U ljudskoj prehrani, nedostatak okusa i mirisa dovodi do prejedanja jer manje zadovoljstva proizlazi iz naše hrane.

Francuzi kažu da moramo nastojati njegovati naš osjećaj mirisa, na primjer, otići u prirodu i fokusirati se na sve ono što osjećamo oko sebe. Predlažu i zanimljive setove s eteričnim uljima za pomoć u razlikovanju mirisa raznih aromatičnih biljaka, kao što su na primjer različite vrste lavande ili timijana: limun timijan, naranča timijan, timjan mirisa bora, kim timijan, timjan s mora … Jeste li znali da timjana postoji četrdeset vrsta? Poput enologije gdje se uči , među ostalim, prepoznavati arome vina, može se vježbati razlikovati mirise eteričnih ulja, čime se razvija osjet njuha.

Naše tijelo ima kapacitete koje više ne koristimo . To je šteta i loše je za zdravlje jer život postaje jednoličniji, siromašniji i tužniji kad izgubimo osjećaj mirisa i okusa te kad tijelo postane opterećeno viškom masnih zaliha.

Budite svijesni  potencijala svog tijela, njegovih osjetila i njegujte ih !

Lada Šnajder