Ladin NUTRISAPIENS: Važnost uma da biste smršavili i ostali vitki

Prehrana je samo jedan od dostupih alata namjenjen osobama  koje žele smršavjeti . Od velike je važnosti, ali to nije jedini element za postizanje uspjeha.

Francuski nutricionisti nakon dugogdišnjih opservacija , razgovora s pacijentima i međusobnom razmjenom iskustava, ali i s drugim stručnjacima za mršavljenje,slažu se u jednome:

Do kvalitetnog gubitka težine može se doći samo  ako je to učinjeno u sretnim i ugodnim uvjetima koji dozvoljavaju da mršavljenje bude jedna optimistična faza u koju su  uključeni  brojni  mehanizmi.

Zajednički  zaključak je jednostavan:

– Ili smo u povoljnom i pozitivnom  periodu  života, pa bez obzira na dijetu (ili skoro bez dijete), dobivamo željeni rezultat,

– Ili ne uspijevamo dovoljno ili nikako izgubiti na težini  pa neuspjeh pripisujemo dijeti, mada se  pravi problem nalazi u našoj psihi.

U drugom slučaju, potrebno  je  uz stručno nutricionističko vodstvo,  nježnim i postupnim  pristupom  obnoviti sklad kod osobe: malo ozdravljenje uzrokuje mali  gubitak težine, što dovodi do značajnijeg  ozdravljenja, a to opet do jačeg  gubitka težine…

Općenito, kada  su  ispoštovana sva pravila i načela, prehrambene tehnike su jednostavne. Ponekad je čak moguće izgubiti na težini uz donekle neprikladnu  prehranu, pod uvjetom da se zadrži prehrambena ravnoteža. Uvođenjem povremenih užitka u obliku nezdrave hrane, važno je  osigurati  nutritivnu ravnotežu  drugih namirnica.

Takav pristup može uostalom  ponovno unjeti sreću kod osoba kod kojih je ona bila godinama potisnuta kroz restriktivne dijete.

 

Lada Šnajder