Veliki broj ljudi ima problema s raznim alergijama u današnje doba. Starije generacije kažu da je to bila vrlo rijetka pojava u njihovo doba i čude se kako veliki broj njihove djece i unučadi imaju alergije; kišu, šmrću, poneki imaju i astmu. Mnogo je razloga za veliki porast broja alergija,a ovdje bih navela nekoliko općenitih prehrambenih savjeta. Radi se prvenstveno o protuupalnoj prehrani koja se u praksi pokazala kao najdjelotvorniji za smanjenje simptoma alergija .
Moguće je da se u vašoj prehrani nalazi previše zasičenih masnoća životinjskog podrijetla (masni sirevi i mnogo mesa ), a istovremeno i mnogo slatkiša i drugih loših ugljikohidrata poput rafiniranog bijelog brašna, punih praznih kalorija. Također, pogledajte da li u vašoj svakodnevnoj prehrani ima premalo bjelančevina, povrća ili ribe jer oni mogu dovest do pozitivnih promjena stanja organizma kod alergija. Bjelančevine biljnog podrijetla kroz grahorice i orašaste plodove se kod nekih osoba mogu pokazati kao velika pomoć.
Svakako bih preporučila izbjegavati hidrogenizirane masnoće kroz prženu hranu, procesuiranu hranu koja ih sadrži, poput keksi, juha iz vrećica, kupovnih kolača, neke pekarske slastice… a što više koristiti nerafinirana ulja pout maslinovog, bučinog, repičinog koja se mogu nadodati u jelo na kraju.
Što više unesete u svakodnevnu prehranu biljna vlakna kroz razno povrće i voće, integralne žitarice (izbjegavajući modernu pšenicu) i kroz mahunarke, tim više ćete pomoći tijelu da pronađe svoju ravnotežu. A ako tome pridružite što više sitne plave ribe (ako je moguće kuhane, odnosno marinirane), bogate omega 3 masnim kiselinama, pružit ćete odličnu potporu svom tijelu za savladavanje alergije.
Ovoj bazičnoj protuupalnoj prehrani možemo nadodati i suplementaciju koja se pokazala najdjelotvornijom kod alegija, a radi se o ulju noćurka, omega 3 masnoj kiselini životinjskog podrijetla (EPA i DHA) i C vitaminu.
Ako krenete s ovim bazičnim prehrambenim smjernicama, možete pratiti u kojoj mjeri će se odraziti na vaše alergijska simptome i uvidjeti u kojoj mjeri je loša prehrana pridonjela pogoršanju simptoma .
Lada Šnajder