Ladin NUTRISAPIJENS: Odnos natrija i kalija u našoj prehrani

Sigurno ste već puno puta čuli kako ne smijemo presoljavati hranu i kako previše soli (natrijev klorid) u prehrani može na duge staze naškoditi našem zdravlju, što se najčešće spominje kod problema s visokim tlakom i potencijalnim srčanim i moždanim udarom.

Prilikom individualnih konzultacija, prilikom dubinskog skeniranja prehrane i mjerenja unosa nutrijenata, kod skoro svakog klijenta pokazuje se narušeni odnos kalija i natrija u smislu previše natrija , a premalo kalija u prehrani. Poput narušenog odnosa omega 3 i omega 6 masnih kiselina, oba slučaja narušenih odnosa vrlo su karakteristična za prehranu modernog čovjeka.

Često možete pročitati savjete liječnika kako treba smanjivati sol u prehrani, pogotovo kroz skrivene soli u prerađenoj hrani kao što su suhomesnati proizvodi i sirevi. Kod svojih klijenata primjećujem vrlo visok unos natrija unesenog kroz konzumaciju hrane iz kineskih restorana, junk food-a, kobasica, jakih sireva,  gotove hrane i sl.

Međutim, ono što me posebno brine je vrlo nizak unos kalija kod velikog broja ljudi. Idealni odnos kalija naprema natriju je dvostruka količina kalija u odnosu na natrij, a najčešće vidim obrnutu sliku.

Kada mi se ljudi potuže da im se u tijelu nakuplja voda i da imaju grčeve u mišićima, te pitaju što učiniti, jedan od osnovnih sumnjivaca svakako je loš odnos natrija i kalija. Za početak bih predožila da provjerite hoće li pojačani unos kalija iz prirodnih izvora, tj. hrane bogate kalijem, dovesti do poboljšanja simptoma. Zato bih preporučila pojačati unos: banana, rajčice, soka od rajčice, batate, soka od naranče, špinata, brokule, avokada, krastavca, orašastih plodova i sjemenki,  krušaka, sušenih marelica, ananasa, dinje, soje, graha,  graška..a također i plave sitne ribe i ribe sjevernih mora. Kao što vidite, radi se o prirodnim namirnicama čiji manjak u prehrani  dovodi do raznih neravnoteža,  jer naše je  tijelo dio prirode i zahtijeva prirodnu prehranu.

Lada Šnajder