Ladin NUTRISAPIJENS: Suvremena prehrana za vrijeme trudnoće

S velikim zadovoljstvom gledam današnje mlade žene koje u sve većem broju vrlo uspješno prolaze  trudnoću za najveću dobrobit mame i bebe, pa tako vidimo da većina mladih trudnica ne dobiva pretjerno na težini tj da paze da očuvaju svoju vitalnost i zdravlje, a da beba dobije sve potrebne nutrijente za pravilan rast. Doba kad se govorilo da „trudnica treba jesti za dvoje“, srećom je iza nas.

U današnje vrijeme preporuča se da trudnica samo u drugom i trećem tromjesečju poveća energetski unos za 300 kcal (što npr odgovara šaci orašastih plodova), ali je ipak vrlo važno da kroz prehranu osigura unos kalcija cca 1200 mg dnevno, folata  cca 700 mcg dnevno i željeza 27 mg.  Česta je potreba i dodatnog magnezija koju trudnice ne uspijevaju nadoknaditi samo kroz hranu, pa mogu uzeti dodatno magnezija kroz suplementaciju.

Ako se tokom trudnoće hranimo prvenstveno priridnom hranom, što je moguće biološki čišćom, uz što manje industrijski prerađene hrane koja često sadrži razne aditive, ako gledamo da bude nutritivno što vrijednija, učinili smo puno.

Nutritivno vrijedna hrana je hrana koja sadrži važne nam aminokiseline iz bjelančevina, dobre masti, ugljikohidrate nižeg glikemijskog indeksa koji su svom prirodnom obliku vezani uz minerale, vitamine, biljna vlakna, a tu su također vitamini, minerali, biljna vlakna i antioksidansi kroz voće i povrće. Ako gledamo da obroci trudnice sadrže sve osnovne skupine prirodnih namirnica, tijelo će dobiti što mu treba za mamu i za bebu.

Važno je znati koja hrana može imati negativan utjecaj na razvoj bebe, kao npr alkohol,neke vrste plave ribe zagađene teškim metalima, povrće i voće koje sadrži veliku količinu pesticida, kava u velikim količinama, loše masnoće kao npr transmasti iz nekih margarina i industrijskih pekarskih i skastčarskih proizvoda, rafinirana biljna ulja u prevelikoj količini uz manjak omaga 3 masnih kiselina, rafinirane žitarice, nadodani šećeri u hrani.

Trudnice često imaju specifične želje za vrijeme trudnoće koje si ne možemo uvijek objasniti,  ponekad su vrlo neobične i naprosto smješne, a izgleda da ih je važno zadovoljiti jer se trudnica neće smiriti dok ne dobije traženu hranu…

 

Lada Šnajder